Гневът след държавния фалит: Протестиращи превзеха президентския дворец в Шри Ланка Снимка: © Getty Images

Икономическият колапс на Шри Ланка доведе до пълен политически хаос.

Хиляди души се събраха в столицата Коломбо и превзеха президентския дворец, след като управляващата фамилия Раджапакса доведе страната до неплатежоспособност за първи път от 1948 г.

На 12 април Шри Ланка обяви, че ще спре плащанията по външния си дълг на фона на шоково поскъпване на хранителните стоки и цените на електроенергията. Валутните резерви на страната са на рекордно ниски нива, защото се харчат за вноса на стоки от първа необходимост и вече не могат да се възстановят.

22-милионната държава търпи най-тежката си финансова криза от десетилетия, с недостиг на горива и прогнозна инфлация до края на 2022 г. в размер на 60%.

Недоволството продължава вече трети месец, като гневът на местните жители е насочен срещу президента Готабая Раджапакса и неговия брат Махинда Раджапакса, който доскоро изпълняваше функциите на министър-председател. През май се стигна до сблъсъци между про- и антиправителствени агитки, които най-после доведоха до смяна на правителството, но президентът си остана.

Изглежда, че висчко приключи на 9 юли, когато резиденцията му беше превзета от недоволните. Световните агенции показват как множеството си е пробило път във вътрешността на двореца. Протестиращите са влезли в заседателните зали, коридорите и дори са решили да "се разхладят" в басейна, който се намира във вътрешния двор.

По непотвърдена информация - президентът Раджапакса може да е успял да напусне страната в деня на размириците. Местоположението му не е известно, но в социалните мрежи беше публикуван клип, който показва как няколко мъже бързат да натоварят няколко куфара на борда на кораб на ВМС на пристанището в Коломбо.

На 6 юли премиерът на страната Ранил Уикремесинг заявява, че държавата е банкрутирала, а преговорите за помощ от Международния валутен фонд вървят "трудно".

73-годишният опозиционен политик е назначен на поста след оставката на брата на президента, като се опитва да спре катастрофата.

Фамилията Раджапакса е в политиката на Шри Ланка от почти 20 години - Махинда става президент през 2005 г. и тогава назначава тримата си братя за министри.

Семейството им е многократно обвинявано в корупция и сключване на съмнителни сделки с чуждестранни компании. Разследването Panama Papers през 2021 разкрива, че една от племенничките на братята е скрила милиони долари в офшорни сметки.

През 2019 г. група бизнесмени и военни решават да лансират по-малкия брат Готабая Раджапакса за президент. Готабая е бивш офицер и управлява с типичната репутация на ориенталски владетел със "здрава ръка". Десет години преди да стане държавен глава, той участва в потушаването на гражданската война срещу тамилски бунтовници.

Едно от най-странните му решения на новия президент е да превърне Шри Ланка в първата държава в света, чието земеделие е изцяло органично. През 2021 г. той налага пълна забрана за употребата на торове. Не се допуска внос на агрохимически продукти, след като бъдат изчерпани наличните количества. Всичко това - насред текуща икономическа криза и високи цени на хранителните стоки, заради които се стига до недостиг на продукти като захар и мляко на прах.

Шри Ланка е 4-тият по големина производител на чай в света, като износът му представлява 1,5% от БВП на страната. Предложението за преход към биоземеделие по принцип среща подкрепа от производителите, но огромното мнозинство от тях предупреждават, че ще имат нужда от по-дълъг срок за адаптиране. Над 90% от местните земеделци използват химически торове към онзи момент.

През август 2021 Раджапакса решава да въведе извънредно положение и назначава военен командир за регулатор на пазара - с правомощия да конфискува складови наличности. Режимът се отпуска в края на миналата година, но икономическите проблеми на Шри Ланка не само не се решават, а се задълбочават още повече след кризата заради войната в Украйна.

Според изследване на ООН, цитирано от Washington Post, около 70% от домакинствата в Шри Ланка са намалили потреблението си на храни (инфлацията в този сектор е около 57%). Правителството не може да осигури нормални доставки на горива, което води до огромни опашки по бензиностанциите, затворени училища и институции, и режим на тока.

Докато чака резултат от преговорите с МВФ, новото правителство решава да предложи схема, с която държавните служители получават по един допълнителен свободен ден на седмица, за да отглеждат своя земеделска продукция в дворовете на къщите си.

Предлага се и възможност за 5-годишен неплатен отпуск на служителите от публичния сектор, които биха искали да емигрират и да си намерят работа в чужбина, за да изпращат пари у дома.

Последните договорки на кабинета с МВФ са да представи план за преструктуриране на дълга до август, за да може да получи финансиране. Новият премиер призовава за завръщане към отворената икономика и отказ от държавни монополи.

Текущото състояние на икономиката е спад от около -5% според националната статистика. МВФ дава още по-лоша оценка - минус 7% спад на икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023