Снимка: © Getty Images

Икономическият колапс на Шри Ланка доведе до пълен политически хаос.

Хиляди души се събраха в столицата Коломбо и превзеха президентския дворец, след като управляващата фамилия Раджапакса доведе страната до неплатежоспособност за първи път от 1948 г.

На 12 април Шри Ланка обяви, че ще спре плащанията по външния си дълг на фона на шоково поскъпване на хранителните стоки и цените на електроенергията. Валутните резерви на страната са на рекордно ниски нива, защото се харчат за вноса на стоки от първа необходимост и вече не могат да се възстановят.

22-милионната държава търпи най-тежката си финансова криза от десетилетия, с недостиг на горива и прогнозна инфлация до края на 2022 г. в размер на 60%.

Недоволството продължава вече трети месец, като гневът на местните жители е насочен срещу президента Готабая Раджапакса и неговия брат Махинда Раджапакса, който доскоро изпълняваше функциите на министър-председател. През май се стигна до сблъсъци между про- и антиправителствени агитки, които най-после доведоха до смяна на правителството, но президентът си остана.

Изглежда, че висчко приключи на 9 юли, когато резиденцията му беше превзета от недоволните. Световните агенции показват как множеството си е пробило път във вътрешността на двореца. Протестиращите са влезли в заседателните зали, коридорите и дори са решили да "се разхладят" в басейна, който се намира във вътрешния двор.

По непотвърдена информация - президентът Раджапакса може да е успял да напусне страната в деня на размириците. Местоположението му не е известно, но в социалните мрежи беше публикуван клип, който показва как няколко мъже бързат да натоварят няколко куфара на борда на кораб на ВМС на пристанището в Коломбо.

На 6 юли премиерът на страната Ранил Уикремесинг заявява, че държавата е банкрутирала, а преговорите за помощ от Международния валутен фонд вървят "трудно".

73-годишният опозиционен политик е назначен на поста след оставката на брата на президента, като се опитва да спре катастрофата.

Фамилията Раджапакса е в политиката на Шри Ланка от почти 20 години - Махинда става президент през 2005 г. и тогава назначава тримата си братя за министри.

Семейството им е многократно обвинявано в корупция и сключване на съмнителни сделки с чуждестранни компании. Разследването Panama Papers през 2021 разкрива, че една от племенничките на братята е скрила милиони долари в офшорни сметки.

През 2019 г. група бизнесмени и военни решават да лансират по-малкия брат Готабая Раджапакса за президент. Готабая е бивш офицер и управлява с типичната репутация на ориенталски владетел със "здрава ръка". Десет години преди да стане държавен глава, той участва в потушаването на гражданската война срещу тамилски бунтовници.

Едно от най-странните му решения на новия президент е да превърне Шри Ланка в първата държава в света, чието земеделие е изцяло органично. През 2021 г. той налага пълна забрана за употребата на торове. Не се допуска внос на агрохимически продукти, след като бъдат изчерпани наличните количества. Всичко това - насред текуща икономическа криза и високи цени на хранителните стоки, заради които се стига до недостиг на продукти като захар и мляко на прах.

Шри Ланка е 4-тият по големина производител на чай в света, като износът му представлява 1,5% от БВП на страната. Предложението за преход към биоземеделие по принцип среща подкрепа от производителите, но огромното мнозинство от тях предупреждават, че ще имат нужда от по-дълъг срок за адаптиране. Над 90% от местните земеделци използват химически торове към онзи момент.

През август 2021 Раджапакса решава да въведе извънредно положение и назначава военен командир за регулатор на пазара - с правомощия да конфискува складови наличности. Режимът се отпуска в края на миналата година, но икономическите проблеми на Шри Ланка не само не се решават, а се задълбочават още повече след кризата заради войната в Украйна.

Според изследване на ООН, цитирано от Washington Post, около 70% от домакинствата в Шри Ланка са намалили потреблението си на храни (инфлацията в този сектор е около 57%). Правителството не може да осигури нормални доставки на горива, което води до огромни опашки по бензиностанциите, затворени училища и институции, и режим на тока.

Докато чака резултат от преговорите с МВФ, новото правителство решава да предложи схема, с която държавните служители получават по един допълнителен свободен ден на седмица, за да отглеждат своя земеделска продукция в дворовете на къщите си.

Предлага се и възможност за 5-годишен неплатен отпуск на служителите от публичния сектор, които биха искали да емигрират и да си намерят работа в чужбина, за да изпращат пари у дома.

Последните договорки на кабинета с МВФ са да представи план за преструктуриране на дълга до август, за да може да получи финансиране. Новият премиер призовава за завръщане към отворената икономика и отказ от държавни монополи.

Текущото състояние на икономиката е спад от около -5% според националната статистика. МВФ дава още по-лоша оценка - минус 7% спад на икономиката.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени