Goldman Sachs: Газът в Европа ще поевтинее тази зима. Въпреки Русия Снимка: © Getty Images

Усилията на европейските страни да избегнат недостига на природен газ, да запълнят хранилищата си и да осигурят алтернативни доставки, след като "Газпром" спря да изпълнява задълженията си по дългосрочни договори след началото на войната в Украйна, дават резултат.

На тази база и на анализ на водещи световни банки Goldman Sachs прогнозира, че цената на природния газ в Европа вероятно ще намалее повече от два пъти тази зима - благодарение на ефективни действия от страна на държавите членки , тъй като усилията на страните от ЕС да избегнат голям недостиг на газ тази зима се оказват ефективни.

Очакванията са европейските цени на едро да спаднат от около 215 евро за мегаватчас до под 100 евро за мегаватчас до края на първото тримесечие на 2023 г. Това е доста под прогнозираните по-рано 213 евро, припомня "Гардиън".

Повечето държави в ЕС побързаха да запълнят газовите си хранилища преди зимата, след като "Газпром" намали доставките, включително по газопровода "Северен поток" 1. Към момента трасето е напълно спряно за неопределено време, като Русия твърди, че има технически проблем, който не може да се реши заради европейските санкции срещу Москва. Европа обаче е наясно, че става дума за политическо решение и опит за натиск от страна на Кремъл.

Действията на "Газпром" доведоха до трескаво търсене на нови доставки, което на свой ред, заедно с дефицита, доведе до рязък скок на борсовите цени на изкопаемото гориво.

"Безсрочното намаляване на износа на газ по "Северен поток"1 до нула оставя Северозападна Европа без руски газ занапред. И макар че често чуваме въпроса какво ще се случи с хранилищата, смятаме, че по-добрият подход е да се запитаме какво ще се случи с цените, така че хранилищата да продължат да се изграждат според нуждите. Това е пъзелът, който Европа успешно реши през изминалата година, като натрупа запаси над средното ниво.", обясняват финансовите анализатори.

В доклада се казва, че съоръженията за съхранение на природен газ ще бъдат запълнени средно на 90% до края на октомври - което е преизпълнение на целите, заложени от ЕС, за нагнетяване на количества в газохранилищата на 80% до 1 ноември.

От Goldman Sachs смятат, че хранилищата ще останат пълни на повече от 20% до края на март следващата година и за това ще спомогнат и действията на европейските страни за икономия в потреблението на газ, както и насочването на индустриите към алтернативни източници на енергия. "Това ще създаде предпоставки усещането за спешност за намаляване на търсенето, което наблюдаваме в момента, постепенно да бъде заменено от усещане за облекчение на пазара, защото е изкарал зимата", заявиха анализаторите на компанията.

Ако прогнозата се сбъдне, по-ниската цена на газа ще доведе и до поевтиняване на тока, гласи още докладът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024