Голяма Богородица: отдаваме почит на Божията майка Снимка: © Getty

На 15 август българската православна църква и католическата църква отбелязват Успение на Пресвета Богородица: един от дванайсетте големи християнски празници и най-почитаният от летните.

Това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си - Иисус Христос.

Три дни преди това Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него.

Последното ѝ желание било да види Светите апостоли заедно и по чуден начин те се пренесли пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Нейното тяло е положено в пещера, затворена със скала, в Гетсиманската градина

Когато няколко дни по-късно закъснелият апостол Тома отива да се поклони пред Света Богородица, той намира в пещерата единствено плащеницата ѝ.

След това Пресвета Богородица се явява пред апостолите, обкръжена от ангели и им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всички дни”.

Според църковния канон на този ден да се отслужва тържествена литургия и се прави „Въздигане на хляба” или т.нар. „панагия”.

Ритуалът включва замесване и изпичане на питки с брашно от осветено зърно, които после се разчупват ритуално и се изяждат заедно от всички празнуващи.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица. Малка Богородица е рождението на Божията майка, което се отбелязва на 8 септември.

Българската православна църква и поместните (автокефалните) църкви, които са приели новия календар, отбелязват празника на 15 август по нов стил, а поместните (автокефалните) църкви, които са запазили Юлианския календар – на 28 август.

Счита се, че празникът Успение на Пресветата Богородица е установен от Апостолите. За чудото споменават блажени Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-457 г.) утвърждава пред император Маркиан достоверността на разказите им.

Най-старото място, свързано с почитането на Света Богородица, е храмът „Успение Богородично” в Йерусалим. Той е издигнат през IV век там, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Запазеният и до наши дни каменен градеж е от ХI век, когато кръстоносците обновяват стария храм.

У нас всяка година чудотворната икона на Пресвета Богородица „Троеручица” привлича стотици поклонници в Троянския Балкан. След Божествената литургия, от светата обител тръгва литийно шествие с чудотворната икона до малък параклис в местността "Могилата", където светинята била донесена за първи път от странстващи монаси. Там се отслужва водосвет, а после всеки от дошлите има възможност да се поклони пред образа на Божията Майка.

По традиция големи Богородични тържества се провеждат и в Бачковския и Рилския манастир, където се намират другите две от най-известните чудотворни икони на Приснодевата у нас.

Свещеници осветяват курбани за здраве и благоденствие. Храмовия си празник отбелязва и Драгалевският манастир, където също се стичат хиляди богомолци.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023
Живот

2000 бота са били активизирани, за да възхваляват съдържание, свързано с COP28

Ботове действаха и по-рано тази година, когато защитаваха спорното домакинство на ОАЕ

17:04 - 09.12.2023
Важно днес

Кирил Петков: Kоординацията между ГЕРБ и ДПС е толкова сериозна, че те действат почти като една структура

Петков обяви, че не приема обвиненията в безпринципност

15:35 - 09.12.2023