Google чества британския актьор Алън Рикман

Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката) е в чест на Алън Рикман. Британският актьор e най-известен с ролята си на професор Снейп от филмовата сага "Хари Потър", която от своя страна е на път да заживее втори живот.

Освен дълбокия глас и безкрайния чар на Сивиръс Снейп, Рикман е известен и с въплащението си в основния антагонист във филма "Умирай трудно" от 1988 г. Ханс Грубър.

Алън Рикман, Ханс Грубър "Умирай трудно"

Точно на 30 април, година по-рано, през 1987 г. британецът участва в пиесата на Броудей "Les Liaisons Dangereuses“ ("Опасни Връзки"), която изиграва важна роля за началото на кариерата му.

Алън Рикман е роден на 21 февруари 1946 г. в западната част на Лондон. Говори се, че е бил надарен художник, постоянно насърчаван от учители и семейството му. Рикман се интересува от различни форми на изкуството, но е особено увлечен от актьорското майсторство. След като участва в училищни пиеси, той печели стипендия, с която продължава да следва в тази сфера в Гимназия "Латимер" (Latymer Upper School) в Лондон.

Алън Рикман млад

След средното си образование Рикман учи графичен дизайн в колежа по изкуство и дизайн в Челси и Кралския колеж по изкуства. Когато завършва, той създава дизайнерска компания с близки приятели от колежа. Паралелно с това участва в аматьорския театрален клуб "Group Court Drama Club".

На 26 години Рикман напуска компанията си и решава сериозно да се занимава с актьорство, като печели място в едно от най-престижните актьорски училища в света - Кралската академия за театрално изкуство (RADA). Дипломанти на висшето училище са хора като Антъни Хопкинс, Имелда Стаунтън (Професор Ъмбридж в "Хари Потър) и Том Хидълстън ("Локи").

Няколко години по-късно Рикман се присъединява към театралната компания Royal Shakespeare Company, отговорна за пиеси като "The Tempest" и "Love’s Labour’s Lost", в които и той участва.

Алън Рикман Les Liaisons Dangereuses

Британецът печели награда "Томи" през 1987 г., когато се превъплащава в антигероя в пиесата "Les Liaisons Dangereuses". Както си му е редът, след статуетката той започва да получава предложения за игрални филми.

Иконична роля на Рикман е като престъпния мозък Ханс Грубер във филма "Умирай трудно". Днес героят се смята за един от най-емблематичните злодеи в историята на киното. Успехът на филма води до това актьорът да играе подобни роли на опониращ герой във филми като "Робин Худ: Принцът на крадците". Кариерата му продължава през 90-те години на миналия век с роли в "Разум и чувствителност“ (1995) и "Распутин: Мрачен слуга на съдбата“ (1996). За последното заглавие той получава награди "Еми“ и "Златен глобус“.

През 2001 г. Рикман участва в "Хари Потър и Философският камък". Неговото плашещо и завладяващо представяне като строгия професор Снейп хипнотизира публиката и до следващите седем филма за Хари Потър. С това Алън Рикман се превръща международна сензация.

 Алън Рикман "Хари Потър и огненият бокал"

По време на кариерата си британецът получава множество номинации и награди и дори режисира три пиеси и два филма.

Актьорът почина в началото на 2016 г. на 69 г. Причина за смъртта му е лек инсулт през 2015 г., впоследствие довел до диагностицирането му с рак на панкреаса.

Алън Рикман е запомнен с легендарните си роли, своята филантропия, доброта и съвестност извън екрана.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024