Google чества Деня на Земята и обръща внимание на климатичните промени Снимка: © Screenshot

Google Doodle отбелязва днес Международния ден на Земята. Името на онлайн търсачката е изписано с шест букви - всяка от които представлява снимка от различни континенти по света.

Сателитните изображения показват глобалните усилия за устойчивост на различни места по света и обръщат внимание на борбата с климатичните промени. Целта на този дудъл е да запознае хората с положителните екологични промени в света.

Според официалната информация на Google Doodle са показани някои места по света, където "хората, общностите и правителствата работят всеки ден, за да помогнат за опазването на природната красота, биоразнообразието и ресурсите на планетата".

"Тези примери дават надежда и оптимизъм, но също така ни напомнят, че има още много да се направи, за да се справим с климатичната криза и загубата на биоразнообразие", посочват от Google.

Всяка една от шестте снимки показва различна локация по света:

  • G - островите Търкс и Кайкос, разположени в западната част на Атлантическия океан. На островите се намират важни зони на биоразнообразие, а усилията за опазване на околната среда са насочени към опазване на природните ресурси и рифовете и възстановяване на застрашени видове като скалната игуана.
  • O - Националният парк "Риф на скорпионите" в Мексико (известен още и като Arrecife de Alacranes). Тази защитената морска зона служи като убежище за сложни корали и няколко застрашени вида птици и костенурки.
  • O - Националният парк Ватнайокутл в Исландия. Tози обект в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство защитава екосистемата в и около най-големия ледник в Европа.
  • G - Национален парк Жау, Бразилия (известен още като Parque Nacional do Jaú). Това е един от най-големите горски резервати в Южна Америка, който защитава огромен брой видове, включително маргай, ягуар, гигантска видра и амазонски ламантин.
  • L - Великата зелена стена в Нигерия. Тази инициатива, ръководена от Африканския съюз, възстановява земи, засегнати от пустош, по цялата ширина на Африка, като се засаждат дървета и растителност.
  • E - Природни резервати на островите Пилбара в Австралия. Там те защитават все по-редки местообитания и изчезващи видове като морски костенурки, брегови и морски птици.

Темата на тазгодишния Ден на Земята е "Планетата срещу пластмасата", която призовава към по-голяма осведоменост относно риска за здравето от пластмасата, премахването на всички пластмасови изделия за еднократна употреба и искане за прекратяване на бързата мода.

Денят на Земята се отбелязва всяка година на 22 април. Хора по цял свят почитат постиженията на движението за опазване на околната среда и разглеждат къде още е необходима допълнителна промяна.

За първи път той се чества през 1990 г., а е обявен официално за международен ден от ООН през 2009 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът на Нетаняху реши да спре дейността на "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024