Снимка: © Getty Images

Технологичният гигант Google е позволил на санкционирана руска компания да получи достъп до данни, принадлежащи на американски и европейски потребители, включително за тяхната активност в уебсайтове, базирани в Украйна. Това показва нов доклад, съставен от Adalytics - компания за анализ на цифрови реклами, съобщава "Business Insider".

Докладът е установил, че руската компания за дигитална реклама "RuTarget" все още има достъп до потребителски данни чрез Google месеци след като е санкционирана в резултат на руската инвазия в Украйна.

"RuTarget" е собственост на Сбербанк, най-голямата държавна банка в Русия, която беше едно от първите санкционирани предприятия още през февруари.

Adalytics е открила стотици примери за достъп на RuTarget до потребителски данни чрез Google между 24 февруари и 23 юни. Според доклада някои от данните, споделени с RuTarget, включват подробности за потребители, които посещават базирани в Украйна уебсайтове. Достъпът до данни потенциално включва информация за местоположение, IP адреси и идентификатори на мобилни телефони.

„Доколкото знаем, те вземат тези данни и ги комбинират с 20 други източника на данни, които са получили от бог знае къде“, казва Кшищоф Франашек, автор на доклада пред организацията за разследваща журналистика ProPublica, която първа отразява новината.

Според него, ако един от партньорите на рекламната компания включва руското правителство, съществува огромна опасност.

Когато журналисти от ProPublica разговарят с Google, от технологичния гигнат казват, че са блокирали RuTarget от това да използва или купува нейните рекламни продукти през март, но признава, че компанията все още получава потребителски данни и данни за закупуване на реклами от Google преди 23 юни.

„Google се ангажира да спазва всички приложими санкции и закони за спазване на търговското законодателство. Прегледахме въпросните субекти и предприехме подходящи принудителни действия извън мерките, които предприехме по-рано тази година, за да им попречим да използват директно рекламните продукти на Google“, каза говорителят на Google Майкъл Асиман.

Група американски сенатори изразиха загриженост през април относно възможността данните на американските потребители да бъдат продадени на чуждестранни компании чрез онлайн обмен на реклами. Те посочват, че фирмите може да събират „идентификатори на устройства и бисквитки, данни за уеб сърфиране, местоположение, IP адреси и възраст и пол“, за да „съставят изчерпателни досиета“ за отделните потребители.

„Тази информация би била златна мина за чуждестранните разузнавателни служби, които биха могли да я използват, за да информират и стимулират хакерство, изнудване и кампании за влияние“, казаха те.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"