Google промени логото си на 27 октомври в чест на бъларския микробиолог и лекар д-р Стамен Григоров, откривател на бактерията, образуваща киселото мляко, Lactobacillus bulgaricus. 

Д-р Григоров е роден на същата дата преди 142 години в с. Студен извор, Трънско. Възпитаник е на университета в Монпелие, доктор по медицина от Женевския университет, българският учен е работил заедно с бактериолога проф. Леон Масол. 

На 27-годишна възраст, през 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко. Първоначално описва млечнокиселата пръчица като „Бацил А“. По-късно микроорганизмът е наречен „Лактобацилус булгарикус“, в чест на родината на неговия първооткривател.

Григоров отказва предложенията за професорска позиция в Женева, като решава да се върне в Трън. Участвал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна овйна като военен лекар на фронта. Носител е на орден "За храброст" и златен медал "Червен кръст". 

Научната му дейност включва и изследвания върху туберкулозата, които развива в Италия през 30-те и началото на 40-те години. Завръща се в България през 1944 г., а година по-късно умира, точно на 67-мия си рожден ден на 27 октомври. 

 

Прочети