Снимка: © Getty Images

Бившият министър на финансите Владислав Горанов се яви на пореден разпит в МВР заради случая с обявения за издирване джип, който той ползва на лизинг.

Ден по-рано вътрешният министър Бойко Рашков обяви в Народното събрание, че проверката на ГД "Национална полиция" е показала странно несъответствие в документите на колата, с която Горанов беше спрян на българо-сръбската граница.

Рашков съобщи, че автомобилът е произведен през август 2018 г., а е регистриран на 1 януари 2018 г.

Преди да влезе на разпита, Горанов предположи, че разминаването в регистрацията може да е "документална измама", и заяви, че в МВР има експертизи, доказващи, че по колата не са правени манипулации.

"Темата с лекия автомобил е битова тема, която е неприятна, но не може да е център на вниманието - от нея не може да се извлече омаскаряването на един бивш министър. Аз съм ползвател на един автомобил, който се доказа, че не е манипулиран. Ако това е толкова интересна тема, МВР да даде специален брифинг. Няма как да е регистриран, преди да е произведен. Вероятно става въпрос за документална измама и този факт доказва подобно съмнение", каза той пред журналисти.

Той обяви, че искането за издирване на автомобила чрез Интерпол е подадено от властите на руската република Мордавия.

"Аз не съм имал никакви взаимоотношения с държавата при регистрацията на този автомобил, така че не бих могъл да знам дали се издирва или не. Знам от собствениците - Мото-Пфое - че той два пъти е регистриран в България. Един път - когато е внесен, а втория път - когато в талона е добавено моето име като ползвател. При двете регистрации не е установен проблем с лекия автомобил", каза още Владислав Горанов.

Гранична полиция все още прави проверка на служителя, който му е разрешил да се върне обратно в страната, без да конфискува издирвания джип.

Горанов обяви, че е викан за четвърти път на разпит - включително по сигнал на "Боец" за снимките с кюлчетата и пачките от спалнята на Бойко Борисов и обвиненията на Васил Божков за получени крупни подкупи. Той разчете действията на МВР като политическа атака, но отказа да коментира кой я е поръчал.

"Мисля, че това е въпрос, свързан с орнитологията по-скоро", беше коментарът му по тази тема.

"По темата с твърденията на г-н Божков съм разпитан три пъти в прокуратурата. В МВР се извършва проверка, която няма да добави стойност към разследването, защото цялата информация по този казус на всички лица, които са канени в държавните органи, вече е налична. Очевидно опитът на БОЕЦ да повдигнат отново темата цели само едно - Бойко Борисов да бъде спрян пред камерите на националните медии и да дава обяснения по теми, които отдавна са изяснени в публичното пространство. Цената на тока е пъти над цената година по-рано, малките бизнеси фалират. Естествено, че трябва да се занимаваме със зрелища. Хляб явно няма да има", беше коментарът му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години