"Графиката се насочва стръмно нагоре": 6,5% увеличение на новите случаи на Covid-19 Снимка: © Getty Images

„Вече графиката се насочва доста стръмно нагоре“ – по този начин началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски описа настоящата ситуация на пандемията в България.

Той обяви, че новите случаи на Covid-19 за последното денонощие са 48 и го определи като „своеобразен рекорд“ за последните дни. Общият брой на регистрираните с коронавирус у нас е 783, а спрямо предния ден се бележи 6,5% увеличение. „Както знаете, вчера случаите бяха 40“, припомни началникът на ВМА.

„Знаете преди една седмица колко хора имаше по улиците, колко не се спазваха мерките за дистанциране – това е един от резултатите. Категорично има връзка с това“, каза ген. Мутафчийски.

Той бе попитан дали се обмисля удължаване на извънредното положение и след 13 май: „Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос. Много е рано да дадем отговор. Що се отнася до отпадането на мерките, то винаги трябва да бъде съчетано с някакви реалности – че ситуацията е овладяна, че има достатъчно интензивни легла. Другата мярка е достатъчно данни, че има снижаване на епидемията, а при нас бележим ръст на епидемията“.

В повечето западни страни мерките започват да се разхлабват, но според ген. Мутафчийски те не ни изпреварват. „В Германия и в Австрия отварят магазини, които в България никога не са били затваряни. Там няма какво да наваксваме“.

Той сподели, че новите случаи за последното денонощие в София са 32, седем са в Смолян, а по един случай е отчетен в Кюстендил, Сливен, Пловдив, Кърджали, Бургас, Видин, Габрово, Велико Търново и Добрич.

Девет са новите случаи сред медицинския персонал, като два от тях са в „Пирогов“, един е в Центъра за спешна помощ в София, а в столицата има още два нови. Общият им брой в страната е 48.

Още 17 са излекуваните от коронавирус и така те стават общо 122, което е 15,6% от общия брой на заразените. 14 души са били изписани от ВМА, двама – от „Пирогов“, както и един от Бургас. Средната възраст на всички оздравели е 47,9 години.

„Излекуваните деца са шест. Има едно ново дете, което е изчистено от вируса - 5-годишно, от София“, каза ген. Мутафчийски и допълни, че 218 души се намират в болници към този момент, а 31 от тях са в интензивни отделения.

Жертвите на Covid-19 у нас вече са 37 – с една повече от вчера. Починал е мъж на 70 години, страдащ от артериална хипертония, който е бил настанен в „Пирогов“.

Ген. Мутафчийски бе попитан каква ще е процедурата за масово тестване и отговори: „Както е започнало преди повече от две седмици – по групи, по прицелни групи, по региони и на случаен принцип“.

„Масовото тестване е започнало от две седмици. Методът на пуловете засега се използва. Максималният брой на пуловете е пет, иначе е рисково за изпускане на контрола – ако са повече. Разбира се, че ще се използва. Във ВМА и в Центъра за заразни бързи болести той вече е в действие“, уточни началникът на оперативния щаб.

„По отношение на психиатрията – там има системи за строг контрол. Това е едно рисково заведение, както и старческите домове. Обърнали сме им специално внимание“, каза ген. Мутафчийски.

Преди около седмица той обяви, че България очаква 15 000 опаковки хлорохин, а сега бе запитан дали вече хората се лекуват с медикамента.

„Сигурно ще ви изненадам, че в България се използва хлорохин от началото на кризата. Вече получихме тези опаковки. Мога да обобщя нещата така – ефектът не е вълшебен. Най-важно остава физическото дистанциране“.

От вчера е започнало тестването в столичните квартали „Филиповци“ и „Факултета“. Контактните от първи ред са били значително повече от тези, които официално са били подадени първоначално при хоспитализирането на болните. Затова има ограничителни мерки. Най-вероятно изследванията там ще бъдат над 200. На територията на двата квартала има 20 положителни проби, стана ясно от брифинга.

Междувременно д-р Ангел Кунчев от щаба обяви, че ваксинацията на деца остава на дневен ред.

Той говори още и за село Паничерево, чиито жители бяха подложени на масово тестване, а изследванията все още продължават. „Очакват се над 100 пристигащи от Великобритания в Паничерево“, съобщи той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023