Десетки граждани се събраха на паркинга на резиденция „Бояна“, за да блокират пътя и да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Акцията, организирана от младежката организация „МлаДа България“, започна още от 10 ч. със словесни сблъсъци с полицията. Задържан е един мъж, защото не изпълнил нареждане на служителите на реда, съобщиха от МВР.

В 11:00 започна Националното съвещание на прокуратурата. 700 прокурори и следователи от цялата страна се събраха по покана на Гешев. Предмет на обсъждане е декларацията на Прокурорската колегия на ВСС „по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа на разделението на властите и опитите за политически натиск“.

При пристигането на всеки един прокурор недоволните граждани раздаваха протестни брошури. Те се обръщаха към работещите за държавното обвинение с въпросите: „Търсим прокурор, който да разследва Гешев. Ако може да помогнете? Да ни ударите едно рамо?“, видя се от видео на живо, публикувано от председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

Още вчера той призова недоволните граждани да блокират „Бояна“, а днес сподели, че целта на тази среща е „Иван Гешев да демонстрира сила“. „Да се опита да изглежда страшен, да демонстрира, че има подкрепата на прокурорската професия. Това е нашият призив към прокурорите – да не позволяват да бъдат използвани по този начин“, каза той.

Пътят към входа на резиденция "Бояна" е блокиран и от полиция. Присъствието на служителите на реда е осезаемо. Изградени са своеобразни КПП-та, през които се допускат прокурорите и журналистите. Главният прокурор посреща лично всеки от участниците в съвещанието на входа на сградата, предаде в. „Сега“.

На паркинга, около 10:15 ч., се появи напрежение между демонстрантите и полицията. Униформените обвиниха гражданите, че спират автомобилите, а те се разгневиха и влязоха в словесен сблъсък с думите: „Създавате конфликт. На „Ситняково“ не реагирахте по този начин“.

Извадиха и макет на бухалка с лика на Иван Гешев и заявиха, че ще му я предадат, ако се появи. Гражданите се обърнаха към полицаите с думите: „Ето тази мутра ще пазите“.

Малко по-късно служителите на реда оградиха двете страни на пътя, по който минаваха колите на прокурорите и следователите, за да не допуснат ексцесии. Протестът приключи около 12:00 ч.

В началото на конференцията на прокурорите и следователите Иван Гешев изреди успехите на държавното обвинение, като каза, че кражбите и грабежите са намалели и се прави всичко възможно "хората да живеят без страх". "Внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола", каза той, цитиран от в. "Сега".

"Това е причината ние да сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за българското общество и тези, които ни плащат заплатите. Означава, че си вършим добре работата", каза Гешев. Според него срещу прокуратурата има политически атаки и опити да бъде унищожена под прикритието на борба за демокрация.


Протестиращи поднесоха на Илиан Тодоров "цветен поздрав на гражданите изроди"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката