Граждани блокираха пътя към резиденция "Бояна" с искане за оставка на Иван Гешев

Десетки граждани се събраха на паркинга на резиденция „Бояна“, за да блокират пътя и да поискат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Акцията, организирана от младежката организация „МлаДа България“, започна още от 10 ч. със словесни сблъсъци с полицията. Задържан е един мъж, защото не изпълнил нареждане на служителите на реда, съобщиха от МВР.

В 11:00 започна Националното съвещание на прокуратурата. 700 прокурори и следователи от цялата страна се събраха по покана на Гешев. Предмет на обсъждане е декларацията на Прокурорската колегия на ВСС „по повод опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа на разделението на властите и опитите за политически натиск“.

При пристигането на всеки един прокурор недоволните граждани раздаваха протестни брошури. Те се обръщаха към работещите за държавното обвинение с въпросите: „Търсим прокурор, който да разследва Гешев. Ако може да помогнете? Да ни ударите едно рамо?“, видя се от видео на живо, публикувано от председателя на „Да, България“ Христо Иванов.

Още вчера той призова недоволните граждани да блокират „Бояна“, а днес сподели, че целта на тази среща е „Иван Гешев да демонстрира сила“. „Да се опита да изглежда страшен, да демонстрира, че има подкрепата на прокурорската професия. Това е нашият призив към прокурорите – да не позволяват да бъдат използвани по този начин“, каза той.

Пътят към входа на резиденция "Бояна" е блокиран и от полиция. Присъствието на служителите на реда е осезаемо. Изградени са своеобразни КПП-та, през които се допускат прокурорите и журналистите. Главният прокурор посреща лично всеки от участниците в съвещанието на входа на сградата, предаде в. „Сега“.

На паркинга, около 10:15 ч., се появи напрежение между демонстрантите и полицията. Униформените обвиниха гражданите, че спират автомобилите, а те се разгневиха и влязоха в словесен сблъсък с думите: „Създавате конфликт. На „Ситняково“ не реагирахте по този начин“.

Извадиха и макет на бухалка с лика на Иван Гешев и заявиха, че ще му я предадат, ако се появи. Гражданите се обърнаха към полицаите с думите: „Ето тази мутра ще пазите“.

Малко по-късно служителите на реда оградиха двете страни на пътя, по който минаваха колите на прокурорите и следователите, за да не допуснат ексцесии. Протестът приключи около 12:00 ч.

В началото на конференцията на прокурорите и следователите Иван Гешев изреди успехите на държавното обвинение, като каза, че кражбите и грабежите са намалели и се прави всичко възможно "хората да живеят без страх". "Внесохме в тъмнината светлина с дела, а не с думи, както е заветът на Апостола", каза той, цитиран от в. "Сега".

"Това е причината ние да сме лоши за лошите. Което значи, че сме добри за българското общество и тези, които ни плащат заплатите. Означава, че си вършим добре работата", каза Гешев. Според него срещу прокуратурата има политически атаки и опити да бъде унищожена под прикритието на борба за демокрация.


Протестиращи поднесоха на Илиан Тодоров "цветен поздрав на гражданите изроди"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тяснопартийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023