Взривяването на сградата ИПК „Родина“ в неделя ще се излъчва на живо в социалните мрежи. Граждани се организират да снимат събарянето на знаковата 17-етажна сграда на „Цариградско шосе“, което трябва да започне в 09:30 ч. и да продължи до 10:00 ч.

Създадено беше събитие във Facebook, като до момента 1,3 хиляди души са отбелязали, че ще гледат на живо, а заинтересовани са още 5,8 хиляди души.

От 9 ч. в неделя, 26 април, временно ще бъде затворен булевард „Цариградско шосе“ в двете посоки, както и локалните платна в широк периметър около ИПК „Родина“. Паркирането на периметър 150 метра от сградата също ще бъде забранено. Осигурени са линейки, пожарни и 6 водоноски на място, съобщи bTV.

Конструкцията от 17 етажа ще бъде разрушена с взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят, съобщават от фирма "Изток плаза инвест" - собственик на терена.

Строежът на сградата, в която е трябвало да се помещава в. „Работническо дело“ и други печатни издания, започва през 1982 г., а сградата е неизползвана от 33 години. Тя ще бъде разрушена поради нефункционалните ѝ характеристики и конструктивни проблеми. Все още не е ясно какво ще се строи на този терен, като „Изток плаза инвест“ проучва градоустройствените възможности за най-подходяща инвестиция.

Фирмата закупи сградата на ИПК „Родина“ през 2018 срещу 40 млн. лв., пише bTV, а преди това е била закупена и печатницата зад нея. 

"Изток Плаза инвест" ООД, според Търговския регистър, е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на семейството на д-р Михаил Тиков.

През 2012 Делян Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ, пише „Дневник“. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота - сградата и терена, стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков и семейството му.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев