Взривяването на сградата ИПК „Родина“ в неделя ще се излъчва на живо в социалните мрежи. Граждани се организират да снимат събарянето на знаковата 17-етажна сграда на „Цариградско шосе“, което трябва да започне в 09:30 ч. и да продължи до 10:00 ч.

Създадено беше събитие във Facebook, като до момента 1,3 хиляди души са отбелязали, че ще гледат на живо, а заинтересовани са още 5,8 хиляди души.

От 9 ч. в неделя, 26 април, временно ще бъде затворен булевард „Цариградско шосе“ в двете посоки, както и локалните платна в широк периметър около ИПК „Родина“. Паркирането на периметър 150 метра от сградата също ще бъде забранено. Осигурени са линейки, пожарни и 6 водоноски на място, съобщи bTV.

Конструкцията от 17 етажа ще бъде разрушена с взривно вещество чрез дистанционен механизъм. Технологията е съвременна и се използва при взривяване на стоманенобетонни сгради в цял свят, съобщават от фирма "Изток плаза инвест" - собственик на терена.

Строежът на сградата, в която е трябвало да се помещава в. „Работническо дело“ и други печатни издания, започва през 1982 г., а сградата е неизползвана от 33 години. Тя ще бъде разрушена поради нефункционалните ѝ характеристики и конструктивни проблеми. Все още не е ясно какво ще се строи на този терен, като „Изток плаза инвест“ проучва градоустройствените възможности за най-подходяща инвестиция.

Фирмата закупи сградата на ИПК „Родина“ през 2018 срещу 40 млн. лв., пише bTV, а преди това е била закупена и печатницата зад нея.

"Изток Плаза инвест" ООД, според Търговския регистър, е собственост на компанията "Булфарма" и на пловдивското ДКЦ "Пълмед". Те, по информация на "Капитал", са притежание на семейството на д-р Михаил Тиков.

През 2012 Делян Пеевски и майка му купиха недостроената ИПК "Родина" и земята около нея с кредит от КТБ, пише „Дневник“. След фалита на банката се оказа, че не са обслужвали кредита. Двата имота - сградата и терена, стигнаха до синдиците на КТБ и по-късно бяха продадени от частен съдебен изпълнител на фирма на Михаил Тиков и семейството му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов