Какво е общото между Роджър Федерер, Грета Тунберг и Credit Suisse? 38-годишният тенисист е едно от лицата на швейцарската банка, която подрепя финансово индустрията с изкопаеми горива. А 17-годишната екоактивистка преди няколко дни отправи критики към швейцареца, обръщайки се към него с въпроса: "Роджър, подкрепяш ли ги?". Това действие на Тунберг доведе до изявления и от Федерер, и от банката, която обяви, че „вече няма да инвестира в изграждането на нови въглищни централи".

Тенисистът обяви, че ще използва "привилегированата си позиция" за "диалог по важните проблеми" със своя спонсор Credit Suisse. Напоследък компанията е подложена на критики от страна на швейцарски екоактивисти, които през 2018 г. играха тенис в един от клоновете на банката, за да подчертаят връзката на Федерер с финансовата институция. Тогава те получиха глоба от 21 600 швейцарски франка за своите действия, но все още отказват да я платят. Освен това, в началото на януари, излязоха на протест пред съда в Лозана, който наложи санкцията, и издигнаха плакати с надпис „Credit Suisse убиват планетата. Роджър, подкрепяш ли ги?“.

На 8 януари група екоактивисти с името 350.org Europe публикува информация в Twitter, че "от 2016 г. насам Credit Suisse е подпомогнала с 57 милиарда долара компании, които търсят нови залежи на изкопаеми горива - нещо, което е напълно несъвместимо с действията за опазване на климата". Попитаха и същия въпрос: "Роджър Федерер, подкрепяш ли това?", добавяйки "хаштага" #РоджърСъбудиСеСега.

Грета Тунберг сподели тази публикация в своя профил в Twitter, а 38-годишният швейцарец отговори: "Приемам много сериозно вредите и заплахата от промяната на климата, особено в контекста на факта, че аз и семейството ми пристигаме в Австралия по време на разрушението от пожарите. Като баща на четири малки деца и горещ поддръжник на универсалното образование, изпитвам огромно уважение и адмирации към младежкото климатично движение, което ни предизвиква да погледнем на нашите действия и да търсим иновативни решения“.

„Оценявам напомнянето за задълженията, които имам като личност и като спортист, и съм решен да използвам своята привилегирована позиция, за да проведа диалог със спонсорите си по тези важни въпроси“, каза още Федерер.

След разразилата се дискусия беше ред на Credit Suisse да публикува списък с факти, в който се твърди, че публикацията в Twitter, станала тема на споровете, предава "грешна информация".

"Климатичните промени са едно от най-неотложните предизвикателства, пред които планетата ни се изправя. Credit Suisse е решена да изиграе важна роля в борбата срещу този проблем", казват от компанията.

"Насърчавайки прозрачен диалог между заинтересованите страни, за да се изправим директно срещу предизвикателството на глобалното затопляне, банката публикува списък с факти, обобщавайки най-важните факти, свързани с Credit Suisse и промяната на климата", обявиха от компанията. В списъка се излагат няколко отделни точки, чрез които от банката се опитват да докажат, че предприемат стъпки, свързани с борба срещу глобалния проблем.

Наскоро Credit Suisse заяви, че „вече няма да инвестира в изграждането на нови въглищни централи и ще търси начини, за да съобрази кредитите си с целите на Парижкото споразумение за климата". Компанията изтъква това в специалния списък и добавя още, че "действащата в момента кампания срещу Credit Suisse разпространява грешна информация и игнорира фактите".

От банката отчитат, че "продължаваме да работим с нашите клиенти, за да подкрепяме преминаването им към нисковъглеродни и климатично гъвкави бизнес модели". Също така добавят, че "от 2010 сме завършили повече от 110 трансакции в сферата на възобновяемата енергия с обем от над 94 милиарда долара".

Процентът на кредити към индустрията с изкопаеми горива на Credit Suisse спрямо общото отдаване на кредит от страна на банката е едноцифрен, пише още в списъка с факти на компанията. От банката добавят, че искат да изиграят основна роля в "преминаването към свят, който е по-малко зависим от изкопаемите горива" и да насърчат намаляването на вредните въглеродни емисии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин