Снимка: © Getty Images

Навръх 18-ия си рожден ден активистката в борбата срещу климатичните промени Грета Тунберг сподели, че перфектният подарък за нея би бил повече хора да „помогнат на планетата“.

В интервю за списание „Sunday Times“, направено по повод личния ѝ празник, шведската тийнейджърка сподели, че е спряла да си купува нови дрехи с цел да съхрани околната среда. Добави още, че не заема твърда позиция срещу хората, които „допринасят“ за повече вредни емисии, избирайки да пътуват със самолет.

„Не ме интересува“, каза Тунберг, която по принцип пътува в чужбина с кораб. „Не искам да казвам на другите какво да правят. Но съществува риск, когато защитаваш тези неща, а накрая не говориш за тях. Тогава те критикуват и казват, че нещата, които казваш, не се приемат сериозно“.

Според нея – не хората са „проблемът“ на планетата, а „нашето поведение“.

„Аз лично не се нуждая от нови дрехи. Познавам хора, които разполагат с такива, така че мога да ги помоля да наема облекла, от които те вече не се нуждаят. Най-лошият сценарий включва покупка на дрехи втора употреба“, каза Тунберг.

Вече три години тя е в общественото полезрение със своята активна гражданска дейност, като семейството ѝ няколко пъти получаваше заплахи. Шведката не се притеснява за това, което другите казват за нея, но „когато това влияе върху хората около теб, нещата вече са съвсем други“.

Тунберг е една от най-известните тийнейджърки в света. Нейната кампания срещу климатичните промени започна със самостоятелен протест пред шведския парламент през август 2018. Той се превърна в глобално движение на младите хора.

От 2018 насам шведката получи две поредни номинации за Нобелова награда за мир и още няколко отличия. Тя често призовава световните лидери на различни конференции за действия в подкрепа на околната среда. През 2019 списание „Time“ я избра за личност на годината.

През 2021 Грета Тунберг иска „промяна“. „Честита Нова година! Нека тя бъде година на пробуждане и истинска, смела промяна. Нека всички да продължим борбата за нашата планета“, написа тя в Twitter на 1 януари.


"Ало, обажда се Грета Тунберг": Руските "пранк" звезди, чиито жертви са Макрон, Джонсън и Елтън Джон


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина