Снимка: © Getty Images

Григор Димитров е основал собствена фондация на свое име в България. С нея той ще подпомага децата, изпитващи най-голяма нужда. Най-добрият български тенисист сподели новината в интервю за Hello Monaco, в което говори за личния и професионалния си живот.

„Току-що стартирах своя собствена благотворителна фондация – Фондация Григор Димитров, и съм много щастлив“, сподели бившият №3 в света. „Намира се в България. В миналото помагахме на няколко други фондации там. Надявам се да го правим и в бъдеще и нещата да се подобрят“.

„Винаги съм изпитвал страст към това. Миналата година, когато се контузих сериозно за първи път, се прибрах у дома, в България. Бях с майка ми и исках да посетя няколко определени места, за да видя как живеят децата там. Особено в домовете за сираци. Гледката не беше приятна, беше тежка, трудно ми бе да видя, че децата на практика нямат шанс за нормален живот“, каза Григор, който живее в Монте Карло.

Когато майка му го е прибирала от училище, двамата са минавали покрай дом за сираци всеки ден. Децата прокарвали ръцете си през оградата, а Димитров често е плачел, ставайки свидетел на тази тъжна гледка.

„Майка ми опитваше да обясни: „Сине, те са там, защото си нямат семейство“. Винаги плачех, когато минавахме оттам. А един ден майка ме попита: „Искаш ли да им помогнеш?“. Отговорих: „Да, искам някой ден да го направя“. И тогава тя се обърна към мен – каза ми просто да стана добър тенисист и да започна да помагам на децата. Това нещо влезе в главата ми оттогава, още когато бях малък. Винаги съм искал да изградя такъв тип училище“, каза Димитров.

Той подкрепя фондацията на Александър Савчук, която промотира образование, спорт и проекти в борбата с рака.

В интервюто първата ни ракета сподели още, че има много хора, които харесва и на които се възхищава. Но винаги следва интуицията си.

„Хората често ме питат „Какъв съвет би дал на младите играчи или на феновете си?“. Лаская се, когато ми задават подобни въпроси, и се радвам, че имам много фенове, но никога не бих казал на децата задължително да правят това, което съм правил аз. Мога да наставлявам единствено себе си, а след това да споделя опита, който съм придобил. Затова винаги казвам на хората да правят нещата по своя начин и да си проправят собствена пътека в живота“, сподели Димитров.

„През годините започнах да оценявам феновете все повече. По време на мач атмосферата е напълно различна с фенове по трибуните. Да играеш пред 20 000 души в „Медисън Скуер Гардън“, е невероятно. Същото е чувството и всеки път, когато съм си у дома, в България“, каза Григор.

Той сподели още, че започва да мисли за семейство. Налага му се да полага усилия, за да бъде „по-обикновен“, отколкото е, тъй като иска да живее по-спокойно. "Но не искам да звуча арогантно, когато го казвам", споделя тенисистът. А какво ще прави след края на кариерата си?

„Имам някои идеи, но през тази година доста неща се объркаха и затова искам да си оставя възможно най-много врати отворени. Възможно е след като приключа с тениса, да си взема една година почивка. Преди пандемията имах много интереси в най-различни части на света. Обичах да посещавам модни ревюта, а освен това много обичам архитектурата. Едно от големите ми желания е да помагам на младите играчи на възраст между 10 и 20 години, тъй като знам колко е ценна подобна помощ за един тенисист на тази възраст“, сподели Димитров.

Прочетете още в TennisKafe.com.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Теленор сменя името си на Yettel

Ребрандирането идва 3 години след сделката на PPF Group

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента