Григор Димитров се класира за полуфинала в Женева след обрат в оспорван мач Снимка: © Getty Images

Българският тенисист Григор Димитров се класира на полуфиналите на АТР 250 турнира в Женева, съобщава специализираният сайт "Тенис кафе". Той победи австралиеца Кристофър О‘Конъл с 6-7(5), 7-5, 6-4.

Първата ни ракета изоставаше в мача със сет и пробив във втората част, но успя да осъществи обрат. По този начин се класира на втория си полуфинал за 2023 г., след като по-рано през сезона стигна до топ 4 на АТР 500 турнира в Ротердам.

Australian Open, Ротердам и Женева са турнирите, на които Димитров е записвал поне две последователни победи през кампанията. Успехът над О’Конъл е втори за българина през тази година в мач, в който е загубил първия сет.

Следващият съперник на Димитров ще бъде американеца Тайлър Фриц. Мачът между тях ще е втори.

Оспорваната битка: Димитров vs. О'Конъл

Димитров спечели жребия и избра да сервира. О’Конъл не бе особено убедителен на ретур и българинът се възползва от това, спечелвайки комфортно подаването си. Първата ни ракета постави опонента си под напрежение, наваксвайки пасив от 30-0, но въпреки това австралиецът успя да изравни резултата. Това не притесни особено Димитров, който след няколко бързи атаки отново спечели сервис гейма си без особени проблеми и си върна водачеството при 2-1.

Силните минути за българския тенисист продължиха и той стигна до три поредни шанса за пробив след отлично пласиран бекхенд, с който изненада О’Конъл. Австралиецът обаче избегна опасността след ас, последван от бекхенд в аут на Димитров и добро воле на мрежата. В крайна сметка световният №85 спечели подаването си и резултатът отново бе изравнен.

Сервисът на Димитров продължи да му служи добре и българинът записа два поредни аса, като това му помогна да поведе с 3-2. О’Конъл обаче и този път възстанови равенството, а впоследствие поведе с 0-30 след непредизвикана и двойна грешка на първата ни ракета. Димитров обаче не загуби самообладание и отново излезе напред в резултата, повеждайки с 4-3 след няколко много прецизни атаки от основната линия.

О’Конъл и този път изравни, а впоследствие стигна до първия си брейкпойнт в мача, който бе резултат от форхенд в мрежата на Димитров. Австралиецът обаче не издържа на напрежението и след две неточности от негова страна, последвани от хладнокръвен слайс, първата ни ракета направи резултата 5-4 в своя полза.

О’Конъл започна да рискува много повече при атаките си и първоначално тази тактика даде добри резултати, но впоследствие грешките на австралиеца отново зачестиха и това помогна на Димитров да изравни от 40-0. Австралиецът все пак спечели подаването си, но първата ни ракета отговори с нов сервис гейм на нула за 6-5.

Димитров обаче и този път не успя да стигне до решаващ пробив и това наложи изиграването на тайбрек. В него О’Конъл реализира мини-брейк за 3-1 след неспасяем бекхенд по диагонала. Първата ни ракета обаче успя да възстанови равенството след дълго разиграване, завършило с топка в аут на опонента му.

Директна точка от сервис предостави два последователни сетбола на световния №85. Димитров спаси първия с форхенд уинър по правата, но след това изпрати форхенд в мрежата и така О’Конъл спечели откриващия сет със 7-6(5).

Австралиецът стигна първи до точка за пробив след почивката. Той поведе 30-40 във втория гейм, но пропиля възможността си с непредизвикана грешка от бекхенд. Последва двойна грешка на Григор и отново шанс за съперника му, като още един път бекхендът на О‘Конъл не издържа. В крайна сметка геймът се превърна в най-колебливия за бившия №3 до този момент в срещата, като той предостави нови две точки за пробив, а на втората сбърка форхенд – 0-2.

О‘Конъл използва набраната инерция, за да не позволи на българина моментално да се върне в сета, а авансът му нарасна до 4-1. Световният №85 се разколеба в седмия гейм. Тогава Димитров поведе с 0-40, като на третата точка си създаде.

До 5-5 подаващите отново имаха контрол в точките, като Димитров във все повече случаи, когато има темпово разиграване, успяваше с повече креативност да държи под напрежение съперника си. След това Григор затрудни максимално от ретур съперника си и стигна до точка за пробив, която реализира – 6-5.

Първата ни ракета затвърди впечатлението от последните си няколко сервис гейма, като продължи да играе на висок процент първи сервис и спечели сета – 7-5.

Бившият №3 в световната ранглиста откри последната част с игра на много високо ниво. О‘Конъл, сякаш, изобщо не го затрудняваше с началните си удари, а Григор реализира ранен брейк за 1-0, като после затвърди – 2-0.

След третия гейм О‘Конъл поиска медицински таймаут, а изглеждаше, че това наруши и ритъма на Димитров. В четвъртия гейм българинът изостана 30-40. На брейкбола игра на втори сервис и направи непредизвикана грешка от форхенд – 2-2.

Световният №33 успя отново да излезе напред в резултата в седмия гейм, възползвайки се от непостоянството на австралиеца – 4-3. После затвърди за 5-3 и дори стигна до мачбол от посрещане впоследствие, но съперникът му се измъкна -5-4. Така или иначе при този резултат Григор сервираше за победата и я постигна – 6-4.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024