Гриша Ганчев си тръгва от ЦСКА-София и подарява акциите Снимка: © cska.bg

Собственикът на ЦСКА-София Гриша Ганчев и съдружникът му Юлиян Инджов официално се оттеглят от клуба, а акциите ще бъдат подарени на хора, които имат желание да инвестират в 31-кратните шампиони на България.

Изпълнителният директор Пламен Марков даде пресконференция на стадион „Българска Армия“, на която обяви, че досегашните собственици ще изчистят задълженията към техни фирми, а всеки, който поиска да е финансов благодетел на ЦСКА-София, ще има възможност да получи книжата „на безценица“.

„Гриша Ганчев е категоричен в намерението си да се оттегли. Той казва, че в настоящата ситуация е в невъзможност да продължава да издържа клуба“, каза Марков. Той допълни, че част от мотивите на собственика да си тръгне от „Армията“ са свързани с мнението на феновете, че клубът не се развива и е в застой.

„Отборът ще завърши годината без ангажименти от финансова гледна точка. Това е важно за играчите и служителите на клуба. Те няма за какво да се притесняват“, добави футболната легенда на „червените“ и каза, че клубът е "осигурен финансово поне до края на сезона".

Ганчев обяви намерението си да се оттегли още в понеделник вечер, когато една от организациите на привържениците – „Офендърс“, критикува ръководството за продажбата на голмайстора Али Соу в руския „Ростов“. "Обиден съм от декларацията, тя е от хора, които желаят клубът да се срине", каза Марков.

Стотици ултраси обаче изразиха обратната позиция – с отворено писмо те поискаха Ганчев и Инджов да продължат да подпомагат финансово клуба, защото „без тях съществуването на „червените“ е поставено под въпрос“.

Въпреки разнопосочните мнения - бизнесменът е категоричен, че си тръгва: "Благодаря на цялата армейска общественост, че беше съпричастна с нашето дело. За всичката им любов към отбора. Искам да кажа от мое име и името на моя съдружник Инджов, че ние прекратяваме дейността си в ЦСКА. Желаем успехи на отбора - титла, купа на България и купа от Шампионска лига".

"Господин Ганчев води битки на много фронтове - с нашите съперници във футболен аспект и по делата, които са му заведени. Бих казал, че е преляла капката на търпението му. Аз имах среща с него тази сутрин, опитвайки да променя решението му, но не мога да му повлияя“, каза Пламен Марков.

Гриша Ганчев стана собственик на ЦСКА през 2015 г. Преди това бе финансов благодетел на ловешкия "Литекс", но реши да поеме фалиралото дружество и първоначалният му план бе отборът да се завърне в елита, тръгвайки от "В" група.

През 2016 тимът спечели Купата на България, докато се състезаваше в третото ниво на българския футбол. После клубът взе лиценза на "Литекс", а ловешкият тим - този на "Ботев" (Луковит). След редица скандали за името, емблемата и идентичността ЦСКА-София се върна директно в Първа лига. Ганчев плати 8 млн. лв., за да придобие емблемата и за да може привържениците да се идентифицират с клуба, останал на "Българска Армия", а не с новопоявилия се ЦСКА 1948.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024