Вицепремиерът Гроздан Караджов отхвърли обвиненията на премиера Кирил Петков за това, че е опитал да увеличи без аргументи бюджета на АПИ с 3,6 млрд. лв., за да се разплати със съмнителни строителни фирми.

Караджов обяви, че парите са разчетени на база на предложения на "Продължаваме промяната" по време на споровете им от април за това каква част от вече изработените ремонтни дейности (в нарушение на правилата за обществени поръчки) да бъдат възстановени на пътните фирми, така че да започнат отново да поддържат мрежата в страната.

"Няма по-жалка картина от това да се опитваш да спасиш кабинета, като хвърляш обиди, клевети и истински лъжи по адрес на вицепремиер от собствения си кабинет - това е и картината на коалицията", беше коментарът на Караджов.

В същото интервю председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отправи серия от упреци към ПП и лично към Кирил Петков, за когото обяви, че "не знае как сме допуснали като държава да го направим министър-председател".

Йорданов обвини ПП, че "назначават жените си по министерствата", обвини Калина Константинова, че е била "министър на ГЕРБ" заради това, че е била част от политическия кабинет на Румяна Бъчварова, и нарече Петков "Татяна Дончева в панталон" заради очакването му, че "ще намери 12 предатели в ИТН".

Тошко Йорданов обвини още Асен Василев в това, че "води некадърна финансова политика" и че е опитвал с "мракобесно предложение да съставя списъци от санкционирани, да вземат имуществото им и да ги вкарват в затвора".

Йорданов не отрече, че ИТН са имали противоречия с ПП по закона за КПКОНПИ, като обвини задочно и Христо Иванов за слабостите на действащото антикорупционно законодателство, което по думите му е "правено под натиска на Реформаторския блок и Иванов" в качеството му на бивш правосъден министър.

"Законът вървеше. Но цялата коалиция умря", беше коментарът на Тошко Йорданов.

Гроздан Караджов твърди, че министрите от ИТН не са останали на заседанието на кабинета, защото не са информирани за това, че ще се гласува актуализацията на бюджета - темата е трябвало да се обсъжда в сряда на поредния коалиционен съвет, но се е оказала изпреварващо вкарана за гласуване в Министерски съвет сутринта.

"Днес виждам оставена един дебел свитък хартия. Нито е обявено, нито се знае, а се оказва, че гледаме бюджета на България. Всички бяхме втрещени. Сутринта в 8:30 ч. не знаех за такова нещо. Не беше в точките на дневния ред на Министерски съвет", каза той, като описа случилото се като "унижение" към членовете на правителството.

Той цитира решението на парламента от 20 април, което разрешава на АПИ да плати 50% от 1,2 млрд. лв. на строителите веднага, а остатъкът - след доклад на междуведомствена комисия на МФ и МРРБ, която трябва да прецени дали договорите са изпълнени законно. По-рано днес Кирил Петков анонсира, че предварителните резултати от този доклад са за над 80% нарушения по старите ремонти, т.е. доплащането на парите е поставено под сериозен въпрос.

Караджов твърди, че МРРБ е написало предложенията си за актуализация на база на втората половина от решението на Народното събрание - АПИ да предприеме действия за възлагане на нови дейности за поддръжка на републиканските пътища и да се платят вече започнатите текущи ремонти на около 280 отсечки, които остават недовършени.

Той твърди, че и Кирил Петков и Асен Василев са стояли зад това решение, но не са разрешили средствата да се отпуснат с актуализацията, въпреки че финансовият министър поел устен ангажимент да възстанови парите, които е призовал Караджов да плаща от действащия бюджет на МРРБ.

"Аз нямам участие с нито една стотинка. Нито една процедура няма да се прави, нито един търг няма да се играе от мен. Внушенията за кражба и корупция по мой адрес са толкова нелепи. Не съм докоснал държавни пари и няма да докосна", каза още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество