Снимка: © Getty Images

Прокуратурата и СДВР описаха разкритието за нелегалните погребения на седем души край Банкя като "грозен случай", който няма прецедент в досегашната практика на разследващите.

Арестуваният 51-годишен мъж с инициали Г. Е. първоначално е признал вина пред полицаите и е разказал за други подобни случаи, но след като му е повдигнато обвинение, той се е отрекъл от тази версия, съобщи Десислава Петрова от СГП. Малко по-рано Нова ТВ съобщи, че арестуваният е разказал за още 50 подобни погребения.

Районът е отцепен от полиция и предстои да бъде претърсен за евентуални нови тела извън откритите 7 трупа.

До момента са открити останките на три жени и четирима мъже, като само един мъж е идентифициран.

За нито един от откритите хора няма данни за причинена насилствено смърт, но Стойно Цветков от "Разследвания" към СДВР уточни, че някои от тленните останки са в състояние, което не позволява на съдебните медици да дадат категорично мнение по този въпрос.

Според прокуратурата не става дума за "служебни погребения" - т.е. на самотни хора, които нямат други близки.

Към момента са разпитани роднините на починалия мъж, чиито имена и ЕГН са станали известни на полицията. Става дума за възрастен човек, който не е поддържал връзка със синовете си, живял е под наем в Банкя и е починал през януари 2022 г. в болнично заведение.

Когато синовете му са получили информация, че баща им е починал, те са ангажирали траурната фирма да извърши кремация. Платили са 1000 лева на обвиняемия, като месец по-късно са получили урна с прах, без да знаят, че са измамени.

Продължава да се издирва и самоличността на останалите хора, които са открити в земята край стар гробищен парк край Банкя.

"Няма да е пресилено да кажем, че този случай представлява прецедент. Поради това делото е взето под специален надзор на апелативната прокуратура по предложение на СРП", каза още тя.

Прокуратурата ще поиска постоянно задържане под стража на обвинения. Той се занимава с погребални услуги и е бил "известен с тази си дейност". Има данни за "предходна съдимост" в миналото, но за други престъпления. Според "24 часа" арестуваният е собственик на траурна агенция на име "Орион" - Георги Енчев. Прокуратурата нито потвърди, нито отрече, като напомни за презумпцията за невиновност на обвиняемите.

"Като дългогодишен служител на МВР аз не се сещам за такъв, меко казано, грозен случай", каза шефът на отдел "Разследвания" към СДВР по време на брифинга.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Слави Трифонов пожела на Кирил Петков и Асен Василев "да се задавят с власт"

Слави Трифонов се възмущава, че от "Продължаваме Промяната" звънят на депутатите му

Христо Иванов: Трябва да търсим възможните съгласия преди нова вакханалия на разделение

"Ние сме на кръстопът между повече разделение и овладяване на парадоксите"

Два самолета с отзовани руснаци отлетяха от София

Очаква се броят на пътниците да е около 170