Снимка: © Getty Images

Германският град Хамбург предупреди, че може да ограничи топлата вода и максималните градуси за отопление заради кризата с руските доставки на газ. Това каза сенаторът по околната среда Йенс Керстан на пристанищния град.

При недостиг на газ въпросните ограничения ще засегнат близо 2 млн. души, които живеят там.

„При остър недостиг на газ топла вода може да бъде налична само в определени часове на деня при спешни случаи“, каза Керстен, добавяйки, че градът обмисля и общо намаляване на максималните стайни температури.

Правителството на Германия моли гражданите и компаниите да намалят потреблението на енергия и да им помогнат да съхранят газ преди идващата зима поради опасения около вноса на руски газ.

През юни Берлин премина към втория етап от своя тристепенен извънреден план, след като Русия намали доставките по газопровода "Северен поток 1". Вторият етап, наречен "фаза на тревога", сигнализира моментът, в който има „значително влошаване“ на доставките на газ за Германия.

Според федералния план за извънредни ситуации на Хамбург, правителството може да се намеси, за да разпредели горивото. Той показва, че домовете и важните институции, като болниците например, ще бъдат с приоритет пред индустриалните предприятия. Това обаче може да се окаже почти невъзможно, тъй като по "технически причини" разграничаването между търговските и частните клиенти е трудно, казва Керстан.

Германия побърза да намери алтернативни газови маршрути и доставки на втечнен природен газ (LNG) след напрежението между Запада и Москва в резултат на руската инвазия в Украйна. Западните санкции срещу Русия, както и намаляването на износа на енергия за Европа, ограничиха доставките за континента и оказаха натиск върху цените.

Русия е най-големият доставчик на газ за Германия, осигурявайки на най-голямата икономика в Европа малко под една трета от газа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин