Хаосът в Туитър продължава: С анонимни имейли Мъск започва да уволнява хиляди служители Снимка: © Getty Images

Само седмица след като пое контрола върху Туитър, милиардерът Илон Мъск уведоми служителите си, че в петък всеки от тях ще научи дали е уволнен или не. На този ден някои от офисите на компанията ще затворят временно, а работниците няма да имат достъп до тях.

Решението на Мъск е съобщено чрез анонимен имейл, изпратен до всички служители на компанията.

"В стремежа си да поставим Twitter по здравословен път, в петък ще преминем през трудния процес на намаляване на глобалната ни работна сила", се казва в изпратения в четвъртък имейл, видян от "Ройтерс".

Според вътрешна информация най-богатият човек в света иска да съкрати около 3700 служители на Twitter, което е около половината от работната ръка, тъй като се стреми да намали разходите и да наложи нова взискателна работна етика.

В имейла се казва, че офисите на компанията ще бъдат временно затворени, а достъпът до всички мрежи ще бъде преустановен, за да "се гарантира безопасността на всеки служител, както и на системите на Twitter и данните на клиентите".

Компанията заяви, че служителите, които не са засегнати от съкращенията, ще бъдат уведомени за това в служебните си имейл адреси. А тези, които са съкратени, ще бъдат уведомени по личните си имейл адреси.

Някои служители написаха в Туитър, че достъпът им до IT системата на компанията е бил блокиран, и се опасяваха дали това не означава, че са били уволнени.

"Изглежда, че съм безработен. Току-що бях изключен от служебния си лаптоп и бях премахнат от Slack", пише един потребител в Туитър, представящ се за бивш старши мениджър в компанията.

В четвъртък беше подаден колективен иск срещу Туитър от нейни служители, които твърдят, че компанията извършва масови уволнения, без да даде 60-дневно предизвестие съгласно федералното и калифорнийското законодателство.

Мъск е наредил на част от екипа си да намерят как да съкратят инфраструктурните разходи поне с 1 млрд. долара, казват източници пред "Ройтерс".

Миналата седмица бизнесменът вече разчисти висшите етажи на компанията, като уволни главния ѝ изпълнителен директор и висшите финансови и правни ръководители. Други, включително тези, които са начело на отделите за реклама, маркетинг и човешки ресурси на компанията, напуснаха през изминалата седмица.

Първата седмица на Мъск като собственик на социалната мрежа беше белязана от хаос и несигурност. Бяха насрочени две срещи за цялата компания, които бяха отменени часове по-късно. Служители разказват, че научават за промени на работното им място от статии в медиите и анонимни форуми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024