The best of Харалан Александров: Бойко Борисов е Алфа мъжкар и силата върви с него Снимка: © darik

Дискусионните формати, в които равноприближени до политическите партии политолози, социолози и наблюдатели коментират злободневните теми от политиката, вече са задължителна част от всяко публицистично предаване. В размяната на тези, хипотези и често на откровени внушения, нямащи никаква връзка с реалния живот, понякога се губи впечатлението от един ли друг говорител.

В събота сутринта обаче Харалан Александров гостува при Константин Вълков в "Стълбището" по "Дарик радио" в самостоятелен формат, което позволи на аудиторията да се запознае в дълбочина с тезите на социалния атрополог за основните политически фигури, либерализма, демокрацията, гражданите и селяните.

Александров изказа вижданията по темата защо у нас няма редовно правителство и защо сме свидетели на това или онова яление в българския обществено-политически живот.

За да сме максимално обективни, изваждаме негови цитати по отделни теми.

Каква е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?

„Хората от ГЕРБ си харесват страната - мърлява с дръвчета. Те виждат Европа като източник на ресурси, на знания. За разлика от другата половина на разпадналата се сглобка, която страда от несъвършенството на България – те искрено преживяват разминаването между високия идеал като страдания. Виждал съм ги как пълзят по паветата и снимат с телефони някакви разместени плочки и за тях това е голям проблем.“

„ГЕРБ разглеждат страната ни като градина", а ПП-ДБ - "като буренясал двор, от който искат „да бъде изчистено всичко (...) да се посадят култивирани ГМО цветенца и кокичета, които да дадат хубав европейски вид (...) Това (бел.р. България) е овощна градина. Няма как да стане.“

За Бойко Борисов

Бойко Борисов е алфа мъжкар, който ходи и силата върви с него.

Лидерът на ГЕРБ има „не просто инстинкт, а почти органично разбиране за природата на властта и на политиката".

„Изглежда той има капацитета да поддържа сетивата си отворени към много интерфейси."

„Борисов има способността да запазва и съхранява отношения. Той буквално прелъстява хората. Мъже, публични хора, са ми признавали, че най-близкото до любов към мъж, което са изпитвали, е политическата харизма на Борисов.(...) Той пуска неговите шегички, така, които от гледна точка на добрия вкус, невинаги са в нормата на приличето. Той не просто сваля гарда на мъжете, той ги омайва".

„Има едни алфа мъжкари, които ходят и силата върви с тях. Това е положението."

„Преди години Борисов изглеждаше изгубен и абсурдно да се върне на политическата сцена. Но всички сега го „ухажват“, всички му се натискат и му се радват"

За Христо Иванов

„Един от най-великите политици без съмнение е Христо Иванов. Аз не го харесвам, но просто гледам на какво се подложи той, какви жертви направи в името на това, в което вярва. Той изглежда изморен и изхабен и може би ще се оттегли в почивка напълно заслужено. Но така или иначе той плаща парадоксонално по-висока цена, тъкмо защото прави правилните неща."

„Горките ДБ. Хем искат да са в управлението, за да могат да осъществят всички важни неща, хем това противоречи на техните безкомпромисни принципни и убеждения."

За Мария Габриел

„От изследванията знам, че Мария Габриел, въпреки очарователните ѝ качества, се възприема като някаква много далечна европейска проекция – твърде подредена, твърде мила, твърде учтива, твърде усмихната, твърде структурирана, по европейски."

За Димитър Главчев

„Като профил и CV е подходящ и ГЕРБ ще бъдат спокойни с него. Със сигурност им дава предимство в разказа за завръщането на ГЕРБ като стабилна, евроатлантическа партия"

Членовете и лидерите на ПП

„Бизнес опортюнисти"

„ПП-ДБ запазиха част от тази енергия на хора, които вярват в по-добър свят(...). Ще се хванат за знамето на прогреса, ще се врекат за пореден път във вярност на евроатлантическите ценности и ще обвинят враговете си, че са путинисти."

„Полезният ход на ПП ще е спешно да се образоват. Те дойдоха с такава версия за себе си като научени - ще идват на тази несъвършена територия с печата на Хегемон от „Харвард“.(...) Изпаднаха в много голям капан според мен, по силата да се учат в движение и силата на streetwifes. (За сравнение) Борисов е човек, който носи знанието в тялото си.

„ПП според мен не разбраха навреме, че трябва спешно да се образоват. Академичните знания от "Харвард" не отговяха на културата и политическата сцена. Не намериха начина как да имплементират това знание в средата тук.“

Сега, ако ПП-ДБ седнат и си научат уроците, оттеглят се, направят един рийтрийт, защото те ги умеят тези неща и от корпоративни среди, отдадат се на рефлексия и себерефлексия, признаят си грешките и извлекат поуките от провала си, ще е много по-лесно да продължат.“

За бъдещето

„Проблемът е либерализмът, не демокрацията и „най-вероятно ще живеем в някаква нелиберална демокрация".

„Демокрацията винаги побеждава глобализацията. Това мисля, че е цитат от „Великолепната седморка“ - че селяните винаги побеждават и аз съм съвсем сигурен, че селяните ще победят в България."

Аз си харесвам селяните между другото. Има много преуспяващи села и богати и щастливи селяни, които се занимават със земеделие благодарение на европейските субсидии.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев назначи нови зам.-министри, сред които и кадър на ГЕРБ

Служебният кабинет назначи двама нови министри

16:04 - 14.05.2024
Важно днес

Служител на ООН е убит при обстрел срещу хуманитарен конвой в Газа

ървият чуждестранен хуманитарен работник на ООН, убит в Газа, е индийски гражданин

15:48 - 14.05.2024
Важно днес

Зелена бюлетина за Народно събрание, синя - за Европарламент. ЦИК представи образците за 9 юни

ЦИК показа хартиените бюлетини и как ще се гласува с машини на 9 юни

15:04 - 14.05.2024
Важно днес

Таксита обикалят сградата на Столична община в протест срещу промените по Патриарха

Водачите на таксита не са доволни от закриването на таксиметрови стоянки в центъра на София

13:20 - 14.05.2024