Снимка: © bTV

Работещите в хазартната индустрия излязоха на протест срещу готвените промени в Закона за хазарта, които биха елиминирали едноличните търговци и малките фирми от бранша. Демонстрациите се организират в 36 града в цялата страна, а още от 08:00 ч. тази сутрин десетки хора от индустрията се събраха пред Народното събрание.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи предложения за завишаване на изискванията за лицензи на казината и игралните зали, които бяха одобрени на второ четене в бюджетната комисия. Промените предвиждат лицензи да се дават само на дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции.

Внесеният капитал също ще се увеличи значително - предвижда се да е 3 милиона лева за казината и 1 млн. лв. за игралните зали. Еднократната такса евентуално ще стане съответно 2 млн. лв. и 1 млн. при 10-годишен лиценз.

Справка в Държавната комисия по хазарта показва, че таксата за издаване на лиценз за игрални зали с 15 игрални места е 7500 лв., плюс още 100 лв. за всяко допълнително игрално място. За зали с 30 игрални места - тя е 15 000 лв., а с 50 игрални места - 25 хиляди лв. За игри в казино, организирани с 5 игрални маси и 15 игрални автомата, таксата за лиценз е 35 000 лв., плюс 2000 лв. за всяка допълнителна игрална маса и по 100 лв. за всеки допълнителен игрален автомат.

„Събрали сме се да протестираме срещу готвените промени в Закона за хазарта, които минаха изключително тайно под масата между първо и второ четене в Комисията по бюджет и финанси. Това са едни лобистки промени“, каза пред bTV един от протестиращите, който е част от хазартния бранш.

„Основната промяна е увеличението на таксите за издаване на лиценз, които в момента са 7500 лева, а с готвените промени ще станат 1 млн. лв., което надхвърля многократно печалбите, които ние имаме. Въвеждат се изисквания за поддържане на 200 хиляди лева в брой за всеки един обект“, обясни той.

Протестиращите добавиха, че в бранша пряко заетите са около 30 хиляди души, а 25 000 от тях могат да загубят работата си, ако промените в закона бъдат гласувани.

"Налагащата се практика да се прескача общественото обсъждане може да бъде тълкувана като опит да се приеме нормативен акт, който е лобистки и обслужва определени интереси, без да се съобразява с индустрията, чиято дейност цели да регулира", пише в писмото на Асоциацията на игралната индустрия в България, която задвижва протестите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Корнелия Нинова: "Ще положим докрай усилия да има редовен кабинет"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц

Софиянци призовават за премахване на коледната украса: "Това е лоша предпразнична шега"

Наричат конструкцията пред Народния театър "склад", "сметище" и "капан за непослушни дечица"

Този път без искри между Радев и Карадайъ: ДПС отчете нуждата от редовен кабинет

Консултациите при президента продължават, остават само БСП

МК запечата офисите на в. "Труд" заради неплатен наем, ГЕРБ обвини президента в "репресия"

Вестникът дължи 133 хил. лв. на държавата, казва Велислав Минеков

Радев призова ГЕРБ да се съобразят с "промяната", те се обявиха за "знаеща и можеща опозиция"

"Обещавам ви, че и всяка грешка ще бъде осветявана и сочена“, заяви Десислава Атанасова

Формулата на новата власт: 10-4-4-3. Нинова може да е вицепремиер, отговарящ за държавните предприятия

Коалиционното споразумение е готово, очаква се отговор от страна на партньорите на ПП