Хазартната индустрия излезе на протест заради "лобистки промени" в закона Снимка: © bTV

Работещите в хазартната индустрия излязоха на протест срещу готвените промени в Закона за хазарта, които биха елиминирали едноличните търговци и малките фирми от бранша. Демонстрациите се организират в 36 града в цялата страна, а още от 08:00 ч. тази сутрин десетки хора от индустрията се събраха пред Народното събрание.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов направи предложения за завишаване на изискванията за лицензи на казината и игралните зали, които бяха одобрени на второ четене в бюджетната комисия. Промените предвиждат лицензи да се дават само на дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции.

Внесеният капитал също ще се увеличи значително - предвижда се да е 3 милиона лева за казината и 1 млн. лв. за игралните зали. Еднократната такса евентуално ще стане съответно 2 млн. лв. и 1 млн. при 10-годишен лиценз.

Справка в Държавната комисия по хазарта показва, че таксата за издаване на лиценз за игрални зали с 15 игрални места е 7500 лв., плюс още 100 лв. за всяко допълнително игрално място. За зали с 30 игрални места - тя е 15 000 лв., а с 50 игрални места - 25 хиляди лв. За игри в казино, организирани с 5 игрални маси и 15 игрални автомата, таксата за лиценз е 35 000 лв., плюс 2000 лв. за всяка допълнителна игрална маса и по 100 лв. за всеки допълнителен игрален автомат.

„Събрали сме се да протестираме срещу готвените промени в Закона за хазарта, които минаха изключително тайно под масата между първо и второ четене в Комисията по бюджет и финанси. Това са едни лобистки промени“, каза пред bTV един от протестиращите, който е част от хазартния бранш.

„Основната промяна е увеличението на таксите за издаване на лиценз, които в момента са 7500 лева, а с готвените промени ще станат 1 млн. лв., което надхвърля многократно печалбите, които ние имаме. Въвеждат се изисквания за поддържане на 200 хиляди лева в брой за всеки един обект“, обясни той.

Протестиращите добавиха, че в бранша пряко заетите са около 30 хиляди души, а 25 000 от тях могат да загубят работата си, ако промените в закона бъдат гласувани.

"Налагащата се практика да се прескача общественото обсъждане може да бъде тълкувана като опит да се приеме нормативен акт, който е лобистки и обслужва определени интереси, без да се съобразява с индустрията, чиято дейност цели да регулира", пише в писмото на Асоциацията на игралната индустрия в България, която задвижва протестите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024