"Хемус" вече не се строи. Въпреки отпуснатите 1 млрд. лв. и "милионите в сакове" Снимка: © МВР

Дългоочакваната и обещавана автомагистрала "Хемус" на практика вече не се строи. В едни от участъците работата е прекъсната заради инфлацията и поисканите от фирмите индексации по по договори за строителни дейности, а в лотовете от 4 до 9 строителството е спряло заради проверки, незаконни строителни дейности и административни проблеми.

Това показва разследване на журналиста от bTV Стоян Георгиев. За АМ "Хемус" бяха похарчени 1 млрд. лв., като средствата бяха раздадени от правителството на ГЕРБ като аванси на фирми, които да участват във все още незавършеното строителство.

Преди известно време стана ясно, че зад проекта за автомагистрала всъщност се крие добре организирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции.

За лотовете от 1 до 3 са раздадени 350 млн. лв. и те са единствените, по които е извършено законно и реално строителство. Работата там обаче е спряла предимно заради инфлацията. Пред bTV говори представител на една от фирмите, на които държавното дружество "Автомагистрали" е възложило строителни дейности (по инхаус процедурите по Закона за обществените поръчки изпълнителят - държавното дружество, няма право да има подизпълнители и законът се заобикаля с договори за наем на техника, доставка на материали и др. - б.р.)

"На нас желязото, ако ни струваше 1 лв/кг, на нас ни плащат този 1 лв, но то ни струва 3 лв. Това нещо нас ни унищожава. Уговорените суми не бяха рентабилни за нас. Решението е индексации, но правителството не иска да говори с нас", посочва служителят.

Карта за похарчените средства за незавършената АМ "Хемус"

Други 320 мн. лв са платени за изграждането на лотове 4-6, но работата в този участък беше установена за незаконна още през 2021 г. Разкритията бяха направени по времето на тогавашния служебен регионален министър Виолета Комитова. За да може изграждането там да продължи, трябва да се приеме специален закон, с който буквално да се узакони незаконното строителство. За целта обаче трябва политическа воля и работещ парамент, който да може да я реализира в Народното събрание.

Останалите 473 млн. от авансите са за лотовете от 7 до 9, където парите са отпуснати още преди да има представен проект. И там обаче нищо не се случва. Една от компаниите, която има подписан договор за извършване на дейности в този участък от "Хемус", казва пред bTV, че вече "почти 3 години не ни е възлагано нищо и от нас не е изискано никакво изпълнение".

"Авансовите средства са получени както е по условие на тези договори и както към момента на получаване, така и към днешна дата са обезпечени и гарантирани. Освен това през целия този период поддържаме мобилизирани бригади и техника и сме в постоянна готовност за започване на работа по Хемус", се казва в позиция на компанията Грома Холд ЕООД - един от строителите и сред най-големите фирми в бранша.

Към момента по делото за източване на милиони пари по схемата с "Хемус" са обвинени осем души, като прокуратурата не е обявила официално имената им. Те са собственици на кухи фирми, през които са преминавали парите, отпуснати за строителни дейности. Средствата са били изтеглени в брой след това и оттогава насам не могат да бъдат проследени. Става дума за разследване за близо 50 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Партията на Льо Пен увеличава преднината си. Макрон предупреждава за риск от "гражданска война"

Крайнодесният "Национален фронт" вероятно ще спечели предсрочните парламентарни избори във Франция, сочат предварителните проучвания

12:01 - 25.06.2024
Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024