Снимка: © US Embassy

"Ужасните сцени във Вашингтон, на които станахме свидетели, бяха насилствен опит да се подкопае нашия демократичен процес. Това беше погрешно и не показва това, което сме" - това казва американският посланик в България Херо Мустафа в изявление по повод събитията на 6 януари, когато привърженици на президент Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса.

Мустафа описва събитията като "мрачен ден за Съединените щати" и посочва, че мирният преход във властта чрез честни избори е в сърцето на американската демокрация.

"Присъединявам се към лидерите от целия политически спектър в САЩ и по света в заклеймяването на тези действия. Свободата на словото и правото на сдружение са изключително важни и ние продължаваме да подкрепяме мирните протести като ключов принцип на демократично изразяване. За щастие посегателството над нашия храм на демокрацията – сградата на Капитолия в САЩ – беше предотвратено и тези, които участваха в този криминален акт, ще бъдат преследвани от закона", казва Херо Мустафа.

Членовете на двете камари на Конгреса се събраха след щурма и потвърдиха вота за Джо Байдън. Макар и със закъснение, Тръмп все пак заяви готовност да предаде властта по мирен начин на 20 януари и осъди поведението на групите, които вандализираха Капитолия.

"Демокрацията надделя. Аз съм благодарна за голямата подкрепа от страна на българите, които споделят нашето виждане, че демокрацията е процес, който зависи от силни институции и от хора, имащи куража да ги защитават пред лицето на всяко предизвикателство. Съединените щати ще излязат по-силни и по-мъдри след този тест за нашата демокрация. Тези от нас, които вярват в демокрацията – в САЩ, в България и по целия свят, трябва да препотвърдят своя ангажимент винаги да я ценят и защитават", казва американският посланик в София.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна се прицели в руските сили, които стрелят по и от АЕЦ "Запорожие"

Зеленски определи тези войници като "специална цел"

Салман Рушди вече не е на командно дишане и може да говори

Писателят бе нападнат по време на своя лекция

Почина поетесата Екатерина Йосифова

Българската писателка си отиде на 81 години