Снимка: © Getty Images

Годината е 1990. Берлинската стена точно е паднала, а Съветският съюз вече е на път да се разпадне. Само след година Студената война ще приключи, а една песен ще се превърне в неофициален химн на това събитие: "Wind Of Change" на Scorpions.

Баладата постига огромен комерсиален успех и от двете страни на Желязната завеса, но не рекордните продажби ѝ запазват място в историята, а превръщането ѝ в символ на падането на един цял режим.

Текстът ни пренася в Москва, където вече се усеща "вятъра на промяната". Официалният му автор е вокалистът на групата Клаус Майн, но дали това е така? Дали ЦРУ не са го написали с цел пропаганда?

"I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change" 

През последните 10 години тази теория обсебва живота на разследващия журналист от The New Yorker Патрик Радън Кийф.

От 11 май резултатът от проучването му вече е достъпен в подкаста "Wind Of Change", осъществен с подкрепата на Spotify, Pineaple Street Studios и Crooked Media.

Освен да демонстрират брилянтните умения на Кийф като разказвач, осемте епизода включват интервюта с бивши офицери на Централното разузнавателно управление на СА, музиканти и други участници в историята. Макар да не стигат до категоричен отговор на въпроса, те вникват в дългогодишните опити на американското правителство да използва музиката като оръжие за постигане на своите политически цели.

Подкастът повдига повече въпроси, отколкото дава отговори

Макар да те вкарва с лекота в темата и да поддържа интереса без проблеми, Кийф всъщност не предоставя кой знае какви аргументи, които да подкрепят тезата за външна намеса при писането на текста. Най-силното доказателство остава разказ на негов източник от ЦРУ, който е чул, че друг агент е писал текста. Разказ, който дори нямаме възможност да чуем от първо лице, защото въпросният човек не е съгласен да бъде записан. 

И все пак има много фактори, които подхранват теорията. До този момент Scorpions са група, която не се ангажира с политически и социално насочени текстове - забавлението стои на първо място в репертоара им. "Wind of Change" идва от нищото. 

Официалната история на създаването на песента ни отвежда до Moscow Music Peace Festival през 1989 година, когато бандата се качва на сцената на сегашния стадион "Лужнички", редом с Ози Озбърн, Bon Jovi, Motley Crew и Skid Row. 

Мениджърът на по-голямата част от участващите изпълнители, вквключително и на Scorpions, Док Макгий поема организацията на събитието като част от общественополезния труд, който трябва да извърши, след като два години по-рано е осъден за трафик на наркотици. Макар да отрича, че правителството е имало каквато и да е връзка с концерта, той изглежда като най-вероятния евентуален контакт между групата и ЦРУ. 

Като друг аргумент за намеса на американското разузнаване при написването на песента се представя дългата практика на САЩ да използва изкуството като средство за постигане на своите политически цели.

От организирането на концерт на Нина Симон в Нигерия, до разпространяването на копия на забранения в Съветския съюз роман "Доктор Живаго"  по време на Студената война - не са малко известните потвърдени случаи на подобни прийоми от страна на ЦРУ.  Дори и текстът на "Wind Of Change" да не е написан от техен агент, вероятността да са помогнали за разпространението на песента е много голяма предвид отзвукът, който предизвиква. 

След публикуването на осемте епизода от подкаста тази теория вече е неизменна част от историята на песента и ще остане такава, независимо дали Кийф успее да стигне до твърди доказателства, които да я подкрепят, или не. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"