Снимка: © Getty Images

Годината е 1990. Берлинската стена точно е паднала, а Съветският съюз вече е на път да се разпадне. Само след година Студената война ще приключи, а една песен ще се превърне в неофициален химн на това събитие: "Wind Of Change" на Scorpions.

Баладата постига огромен комерсиален успех и от двете страни на Желязната завеса, но не рекордните продажби ѝ запазват място в историята, а превръщането ѝ в символ на падането на един цял режим.

Текстът ни пренася в Москва, където вече се усеща "вятъра на промяната". Официалният му автор е вокалистът на групата Клаус Майн, но дали това е така? Дали ЦРУ не са го написали с цел пропаганда?

"I follow the Moskva
Down to Gorky Park
Listening to the wind of change" 

През последните 10 години тази теория обсебва живота на разследващия журналист от The New Yorker Патрик Радън Кийф.

От 11 май резултатът от проучването му вече е достъпен в подкаста "Wind Of Change", осъществен с подкрепата на Spotify, Pineaple Street Studios и Crooked Media.

Освен да демонстрират брилянтните умения на Кийф като разказвач, осемте епизода включват интервюта с бивши офицери на Централното разузнавателно управление на СА, музиканти и други участници в историята. Макар да не стигат до категоричен отговор на въпроса, те вникват в дългогодишните опити на американското правителство да използва музиката като оръжие за постигане на своите политически цели.

Подкастът повдига повече въпроси, отколкото дава отговори

Макар да те вкарва с лекота в темата и да поддържа интереса без проблеми, Кийф всъщност не предоставя кой знае какви аргументи, които да подкрепят тезата за външна намеса при писането на текста. Най-силното доказателство остава разказ на негов източник от ЦРУ, който е чул, че друг агент е писал текста. Разказ, който дори нямаме възможност да чуем от първо лице, защото въпросният човек не е съгласен да бъде записан. 

И все пак има много фактори, които подхранват теорията. До този момент Scorpions са група, която не се ангажира с политически и социално насочени текстове - забавлението стои на първо място в репертоара им. "Wind of Change" идва от нищото. 

Официалната история на създаването на песента ни отвежда до Moscow Music Peace Festival през 1989 година, когато бандата се качва на сцената на сегашния стадион "Лужнички", редом с Ози Озбърн, Bon Jovi, Motley Crew и Skid Row. 

Мениджърът на по-голямата част от участващите изпълнители, вквключително и на Scorpions, Док Макгий поема организацията на събитието като част от общественополезния труд, който трябва да извърши, след като два години по-рано е осъден за трафик на наркотици. Макар да отрича, че правителството е имало каквато и да е връзка с концерта, той изглежда като най-вероятния евентуален контакт между групата и ЦРУ. 

Като друг аргумент за намеса на американското разузнаване при написването на песента се представя дългата практика на САЩ да използва изкуството като средство за постигане на своите политически цели.

От организирането на концерт на Нина Симон в Нигерия, до разпространяването на копия на забранения в Съветския съюз роман "Доктор Живаго"  по време на Студената война - не са малко известните потвърдени случаи на подобни прийоми от страна на ЦРУ.  Дори и текстът на "Wind Of Change" да не е написан от техен агент, вероятността да са помогнали за разпространението на песента е много голяма предвид отзвукът, който предизвиква. 

След публикуването на осемте епизода от подкаста тази теория вече е неизменна част от историята на песента и ще остане такава, независимо дали Кийф успее да стигне до твърди доказателства, които да я подкрепят, или не. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рекорден брой Covid-сертификати са свалени въпреки сривовете в системата

DDoS атаки са причината за блокирането на портала HIS.bg

"Галъп": "Продължаваме промяната" е пред ИТН в битката за третото място

Шест партии и коалиции имат шанс за 47 Народно събрание, "Изправи се" пада под 4%

"Галъп": Радев влиза в кампанията с над 50%, но Covid-мерките може да променят шансовете му

Лозан Панов е на четвърто място след Мустафа Карадайъ

Домашният офис и свободата, към която ще се адаптираме

Аксенчър и балансът за служителите между дистанционната работа и времето в офиса

Мистерията с рейтингите на Netflix, или защо хората предпочитат "Приятели" пред "The Crown"

1/4 от зрителите на Squid Game в Европа са го изгледали за 2 дни, според данни на британска аналитична компания

BILLA празнува 21-ви рожден ден и раздава награди на 200 свои клиенти

Всеки, който регистрира касова бележка на spestivbilla.bg, може да спечели ваучер за пазаруване или куфар

Бергамо след трагедията с Covid: 92% ваксинирани и завръщане в нормалния живот

"Всички граждани демонстрират отговорност към собственото си здраве и към общността"

МЗ удължава валидността на сертификата за преболедували и улеснява ваксинираните с първа доза

Техните сертификати ще се признават само на територията на България