НС задължи Хинков да спре уволнението на шефа на "Пирогов", който хвърли компромат срещу министъра

Здравният министър Христо Хинков и директорът на "Пирогов" Валентин Димитров бяха извикани в Народното събрание да дадат обяснения за скандала след одита, който показа нарушения на Закона за обществените поръчки и провокира уволнението на Димитров.

Комисията, оглавявана от Костадин Ангелов (ГЕРБ), реши да задължи министъра да спре процедурата по освобождаването на шефа на спешната болница, докато прокуратурата и Икономическа полиция не се произнесат дали наистина Димитров е направил злоупотреби.

За отмяна на уволнението гласуваха от ГЕРБ, ДПС и ИТН, против бяха от ПП-ДБ, а "Възраждане" гласуваха "въздържал се".

Докато отговаряше на въпроси за това защо разрешава плащането на стотици хиляди за консумативи в "Пирогов" без търг, Димитров реши да извади компромат срещу здравното министерство.

На подаден въпрос от "Възраждане" той заяви, че смята уволнението си за свързано с обществена поръчка в МЗ за строителство и ремонт в 10 болници в София (вкл. Пирогов), спечелена от фирма от Русе с 6 служители и с "референции - ремонт на апартамент".

Фирмата спечелила с двойно по-ниска цена от прогнозната за ремонта, с условие за 100% авансово плащане и санкция, според която ако до 200 дни не е завършен ремонтът, се дължат 17 000 лв.

"Аз написах писмо до Хинков, в което сигнализирах, че има опасност за "Пирогов". Това е поръчка, която аз не плащам, но съм длъжен да допусна фирмата-строител в клиниката по токсикология, за да може тя да прави ремонт. В моята глава възникна опасността, че блокирайки клиниката, която ми е печелившо звено, ще ми блокират работата", обяви той.

Димитров каза още, че е бил "притискан" за още 700 000 лв. заради друг ремонт на покрива на болницата, но отказа да коментира от кого.

"Прокуратурата е в "Пирогов", но не разследват мен, а разследват хора от екипа на г-н министъра. Повече не мога да кажа, не исках да стигаме дотук", каза той. След това уточни, че се проверявали началникът на кабинета на Христо Хинков и директор на дирекция в МЗ, както и че разследването е по сигнал на бившия директор Иван Поромански.

Председателят на Здравната комисия Костадин Ангелов (бивш министър на здравеопазването от ГЕРБ и бивш болничен директор) се застъпи за Димитров от самото начало, като изчете свой доклад, с който обвинява финансовият отдел на МЗ в тенденциозни изводи и дори "гавра" заради становище, че ръководителят на Спешното отделение нямал квалификация за позицията.

Ангелов дори намекна, че ставало дума за "изпълнеие на поръчки" срещу ръководството на "Пирогов".

Валентин Димитров, на свой ред, обвини Христо Хинков, че не му е връчил одитния доклад, преди да задейства процедурата по уволнението му. Той твърди, че откакто е поел болницата, тя е на счетоводна печалба, която е стигнала около 1,1 млн. лв. към септември 2023.

Сумата все пак е доста по-малка на фона на 34 млн. лв. натрупани дългове, към които е добавен и нов заем от Търговска банка Д, взет под негово управление.

  • Димитров обаче разкри още по-съмнителни решения на ръководството в периода до лятото на 2022 г., когато той пое управлението.
  • Той обяви, че е заварил задължение на "Пирогов" да плаща 1,750 млн. лв. всеки месец, само за да покрива лихвите по кредити и просрочени плащания.
  • Шефът на "Пирогов" твърди още, че е успял да консолидира дълговете през заема, по който вноските са по 50 000 лв. за първите две години и по около 300 000 лв. за следващите години до пълното погасяване.
  • От юли 2021 до юли 2022 г. директор на болницата беше проф. Иван Поромански
  • От 2017 до 2021 г. директор беше проф. Асен Балтов, който по-късно стана депутат от ГЕРБ за няколко мандата
  • Преди това шеф на болницата от 2011 г. беше проф. Стоян Миланов, който днес оглавява Детското отделение - за което, според Валентин Димитров, НЗОК покрива само около 20% от разходите за лечение на деца-пациенти със сумите от клиничните пътеки. Останалите средства се налага да се компенсират от всички други практики в болницата.

От своя страна, Христо Хинков обвинява Димитров в серия финансови нарушения - от залагане на неразрешени ограничителни условия в обществени поръчки, през обявяване на поръчки за над 70 000 лв. без съгласуване с Министерството на здравеопазването, до покупка на консумативи без договор или търг, и то за внушителна сума от 1,14 млн. лв.

Той беше провокиран от Костадин Ангелов с въпроса дали директорът трябвало да "остави пациента на операционната маса и да пусне обществена поръчка за консумативи", ако в този момент те не са налице.

Хинков обаче отговори по същество на Ангелов: "Ако има нарушения на ръководителя, който е материално отговорното лице, то няма как да обясняваме това с чрезвичайни ситуации, които лечебната дейност изисква. Винаги трябва да се спазва законът".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024