Играта на думи Wordle, която се превърна в световен феномен от началото на 2022 г., вече има нов собственик - New York Times.

Създателят й - софтуерният инженер Джош Уордъл - се е съгласил да продаде играта за "седемцифрена сума". Точният размер не се уточнява, но става ясно, че минималистичният сайт с база данни, включваща около 10 000 думи, е оценен на повече от 1 милион долара.

Интересът на New York Times към Wordle не е случаен - медията има традиции в публикуването на ребуси и кръстословици, така че добавянето на играта към портфолиото й е логично.

Wordle вече разполага с няколко милиона активни играчи, които се връщат всеки ден към сайта.

Играта предизвиква участниците да разпознаят произволна 5-буквена дума от английския език чрез предположения и "подсказване" от софтуера. Когато дадена буква от предположената дума присъства във верния отговор, но не е на правилната си позиция, тя се оцветява в жълто. Когато играчът е уцелил и буквата, и позицията й, тя се оцветява в зелено. Целта е отговорът да бъде познат в не повече от 6 хода.

От началото на януари Wordle стана толкова популярна в социалните мрежи, че вече разполага с десетки свои "клонинги" както на английски, така и на множество други езици - включително на български.

Досега оригиналната Wordle и нейните разновидности бяха безплатни. Сайтът не показваше реклами, не изисква бързина в отговорите и предоставя само една възможност за игра на ден - презареждането на пъзела се случва в полунощ.

Не е ясно как ще се промени след сделката с New York Times, но вероятно в определен момент ще бъде поставена зад paywall - т.е. ще се достъпва свободно само от абонати на вестника.

От NYT заявяват, че засега ще оставят сайта безплатен за нови и за съществуващи играчи - колко дълго ще продължи този период, все още не се уточнява. Всички досегашни резултати ще бъдат запазени.

Срещу по-ниска цена за абонамент медията предоставя и достъп до собствено самостоятелно приложение за игри, което има повече от 1 милион платени потребители.

"Отдавна се възхищавам на подхода на New York Times към качеството на игрите им и на уважението, с което се отнасят към играчите. Техните ценности са сходни с моите по тези въпроси, затова се радвам, че те ще управляват играта в нейното развитие", казва създателят на Wordle Джош Уордъл.


Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е WordleАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024