Играта на думи Wordle, която се превърна в световен феномен от началото на 2022 г., вече има нов собственик - New York Times.

Създателят й - софтуерният инженер Джош Уордъл - се е съгласил да продаде играта за "седемцифрена сума". Точният размер не се уточнява, но става ясно, че минималистичният сайт с база данни, включваща около 10 000 думи, е оценен на повече от 1 милион долара.

Интересът на New York Times към Wordle не е случаен - медията има традиции в публикуването на ребуси и кръстословици, така че добавянето на играта към портфолиото й е логично.

Wordle вече разполага с няколко милиона активни играчи, които се връщат всеки ден към сайта.

Играта предизвиква участниците да разпознаят произволна 5-буквена дума от английския език чрез предположения и "подсказване" от софтуера. Когато дадена буква от предположената дума присъства във верния отговор, но не е на правилната си позиция, тя се оцветява в жълто. Когато играчът е уцелил и буквата, и позицията й, тя се оцветява в зелено. Целта е отговорът да бъде познат в не повече от 6 хода.

От началото на януари Wordle стана толкова популярна в социалните мрежи, че вече разполага с десетки свои "клонинги" както на английски, така и на множество други езици - включително на български.

Досега оригиналната Wordle и нейните разновидности бяха безплатни. Сайтът не показваше реклами, не изисква бързина в отговорите и предоставя само една възможност за игра на ден - презареждането на пъзела се случва в полунощ.

Не е ясно как ще се промени след сделката с New York Times, но вероятно в определен момент ще бъде поставена зад paywall - т.е. ще се достъпва свободно само от абонати на вестника.

От NYT заявяват, че засега ще оставят сайта безплатен за нови и за съществуващи играчи - колко дълго ще продължи този период, все още не се уточнява. Всички досегашни резултати ще бъдат запазени.

Срещу по-ниска цена за абонамент медията предоставя и достъп до собствено самостоятелно приложение за игри, което има повече от 1 милион платени потребители.

"Отдавна се възхищавам на подхода на New York Times към качеството на игрите им и на уважението, с което се отнасят към играчите. Техните ценности са сходни с моите по тези въпроси, затова се радвам, че те ще управляват играта в нейното развитие", казва създателят на Wordle Джош Уордъл.


Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е WordleАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"