Ще я познаете по зелените и жълтите кубчета, които все повече хора споделят всекидневно в социалните мрежи с възхита, но без много обяснения.

Това е Wordle - играта, която накара стотици хиляди хора по света да се "пристрастят" по минималистичния дизайн и умната идея.

Ако някога сте играли "бикове и крави" или Mastermind като деца, Wordle е много сходна и приятна вариация на тези пъзели, която можете да играете и индивидуално.

Вместо да прави комбинации от цифри или цветове, играта иска от вас да отгатнете произволна 5-буквена дума от английския език и ви дава шест възможности да стигнете до верния отговор.

Когато изпишете първото си предположение, квадратчетата с буквите ще се оцветят в три варианта - сиво, жълто и зелено.

Сивото е знак, че буквата не присъства в търсената дума. Жълтото означава, че сте познали една от правилните букви, но не сте уцелили точното й място в думата. Зелените квадратчета са най-ценните - буквата е вярна и е на правилното място.

С всяка следваща стъпка получавате допълнителни ориентири как да стигнете до точния отговор. Бонус е, ако имате малко по-богат речник от познати думи в английския език. Смисловите асоциации ще ви улеснят значително.

Ако искате - вече можете да я играете и на български език.

Има я и на немски, френски, нидерландски, иврит, италиански, испански, португалски, шведски и др.

Това, което отличава Wordle от всички останали онлайн игри, е, че ангажира вниманието и тренира концентрацията ви, без да злоупотребява с времето и личните ви данни.

Wordle няма реклами, няма крещящи цветове и звуци, няма таймер с изтичащи секунди, няма примамки за изкачване на по-високо ниво, не иска да плащате нищо, не иска да се регистрирате. Няма самостоятелно мобилно приложение, а се играе през уебсайт.

Можете да познаете само една дума на ден, тоест няма начин да изгубите часове от времето си с нея.

Новата загадка се зарежда в полунощ, така че всеки ден от седмицата има по един нов ребус за разрешаване.

Създателят на играта Джош Уордъл е софтуерен инженер от Уелс, който живее в Ню Йорк. Той разработва пъзела, за да забавлява приятелката си, която обича подобен тип игри.

Wordle е онлайн от 214 дни (ще видите това число, когато споделите резултата си в Twitter например), т.е. съществува от края на юни 2021. Авторът й я показва публично през октомври 2021, а само за два месеца интересът към Wordle вече обхваща хора от цял свят.

Създателят на старо мобилно приложение на име Wordle, което няма нищо общо с играта, обяви наскоро, че app-ът му е бил свален над 200 000 пъти само за една седмица заради интереса на хората. Стивън Кравота обяви, че ще дари на образователна организация в Калифорния всички приходи, които дори не е очаквал да пристигнат.

Популярността на играта се дължи и на оригиналния начин, по който хората могат да споделят постиженията си онлайн.

Потребител от Нова Зеландия за първи път решава да пусне резултата си под формата на емоджита в Twitter, което дава идеята на Джош Уордъл да вгради функция, с която директно можете да копирате цветните кубчета след завършване на играта и да ги споделите онлайн.

Играта вдъхнови и нови meme-та:

"Wordle в германското си издание":

"Когато първото ти предположение в Wordle е изцяло сиво":

Netflix също се включи с препратка към Don't Look Up: "Когато не се справя с Wordle"

"Хората, които играят Wordle в полунощ vs Хората, които играят Wordle преди работа"

Междувременно медии като Forbes дори започнаха да отразяват всекидневно верните отговори от играта. В Washington Post се появиха и статии със стратегии как най-лесно да познаете думите на базата на повтаряемостта на буквите в английския език. Например - A, I, O, S, T, N...

Джош Уордъл е включил на 10 000 петбуквени думи, които играчите биха могли да въведат в търсене на правилния отговор. Скритите думи, между които играта му избира всеки ден, обаче са по-малко - общо около 2500, или достатъчно комбинации, за да можете да играете по един уникален Wordle в следващите 6-7 години.

Колкото до Уордъл - неочакваният интерес към идеята му сякаш не е съвсем добре дошъл.

"Имам чувство за отговорност пред играчите. Сякаш съм длъжен пред тях да поддържам нещата и да гарантирам, че всичко работи правилно. Това не е истинската ми работа и не бих искал играта да се превръща в източник на стрес и притеснение в живота ми. Ако направя някакви промени, бих искал да са такива, каквито бих направил, ако само аз и приятелката ми играехме", казва той пред Guardian на въпрос дали смята да разработи още повече Wordle.


Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024