Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла" Снимка: © Getty Images

След като в началото на 2022 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви геймингът за пристрастяващ в актуализацията на Международната класификация на болестите (ICD-11), в България се затвърди усещането, че видеоигрите са 100% опасни.

Как обаче ще реагирате, ако ви кажат, че Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ (FDA) още през 2020 обяви видеогра на Akili Interactive за лекарство. Да, точно така – EndeavorRX се изписва от лекарите на деца, които страдат от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

Освен това – от април миналата година се тества и дали е успешна срещу така наречената „мозъчна мъгла“ след преболедуване от Covid-19.

Прекаляването с игрите и замяната на личните приоритети с виртуалните постижения, разбира се, е повече от вредно – както твърди и СЗО, описвайки болестта „гейминг разстройство“. Но никой не трябва да оспорва факта, че в умерено количество видеоигрите могат да са полезни за спокойствието и концентрацията.

EndeavorRX е перфектният пример за „виртуална медицина“, коментират от The Verge. Същото считат и експертите от FDA, когато издават разрешително играта да се включва в предписанията на лекарите за деца между 8 и 12 г. с така наречения синдром ХРНВ. За целта видеоиграта преминава период от 7 години на клинични изпитания, в които са включени над 600 деца.

Те играят по 25 минути на ден, 5 дни в седмицата, за общ период от 4 седмици. Играта представлява събиране на ресурси, докато аватарът се движи със сравнително бърза скорост, и избягване на препятствия. Тя е достъпна за iPhone или iPad.

Данните от изследванията, публикувани в престижното медицинско списание The Lancet, показват, че една трета от децата са спрели да изпитват дефицит на вниманието по поне един „обективен показател“.

Актуализираната информация в сайта на EndeavorRX показва, че 68% от родителите са отчели подобрения след 2 месеца лечение на децата им с видеоиграта. Процентът на подложените на терапия момчета и момичета, които смятат, че са постигнали прогрес, е дори по-висок – 73 на сто.

В нито едно от клиничните проучвания не се наблюдават сериозни странични ефекти. Най-често срещаните са били свързани с главоболие – далеч по-леко в сравнение с това, предизвикано от традиционните лекарства. Разбира се, лекарите казват, че EndeavorRX не бива да се използва изцяло като алтернатива на конвенционалните медикаменти, изписани от лекарите.

„Мисля, че е брилянтно, лечението да е под формата на игра“, казва един от родителите на момче с ХРНВ пред EndeavorRX. „Това е нещо, което децата могат да оценят и да му се насладят“.

През април миналата година дигитално-терапевтичната компания Akili Interactive започна ново проучване, за да установи дали играта им може да помогне за възстановяването на хора, които страдат от загуба на трайна памет и проблеми с вниманието след боледуване от Covid-19. Изследването е поверено на учени от медицинския колеж „Уийл Корнъл“ в Ню Йорк, както и от Медицинския център към университета „Вандербилт“ в Нашвил, Тенеси.

Много хора, които са преминали през по-тежко боледуване от коронавируса, имат оплаквания, че често губят концентрация, а експертите в медицината твърдят, че тези симптоми, наречени „пост-Covid мъгла“, могат да продължат с месеци.

Според невропсихолога Фейт Гънинг от „Уийл Корнъл“ – EndeavorRX има потенциала да излекува някои от симптомите. Все още се очакват официални резултати.


Ако се чудите защо хора споделят зелени квадратчета - това е Wordle


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024
Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024