Холивуд може да спре за първи път от 63 години. И актьорите се готвят за стачка

Възможно е филмовата индустрия в Холивуд практически да спре работа за първи път от 63 години насам. Преговорите между профсъюза на актьорите SAG-AFTRA и холивудските студиа за нови дългосрочни договори са се провалили, съобщава New York Times. В резултат актьорската гилдия може да обяви стачка, както вече направиха сценаристите през май. Сред подкрепящите действията на синдиката са звезди като Мерийл Стрийп и Дженифър Лоурънс.

Исканията на артистите са за по-високо заплащане, увеличение на хонорарите от стрийминг платформите, налагане на драконовски предпазни мерки около неразрешеното използване на образите им от изкуствен интелект и нови разпоредби за самозаписаните прослушвания, които нашумяха по време на пандемията и изместиха кастингите наживо.

Предишният 3-годишен договор между актьори и студия беше удължен след 30 юни, за да има възможност страните в бранша да постигнат съгласие за нови споразумения с променени условия. Удълженият срок за преговори изтече снощи, но без страните в спора да си стиснат ръцете.

„Компаниите отказаха да се ангажират смислено по някои теми, а по други напълно блокираха исканията ни“, заявява Дрешър, цитирана от The New York Times. По думите ѝ „докато не започнат да преговарят добросъвестно, не можем да постигнем сделка“.

„Дълбоко сме разочаровани, че SAG-AFTRA реши да се оттегли от преговорите“, казват на свой ред от Съюза на филмовите и телевизионните продуценти, който представляваше холивудските компании в преговорите. „Това е избор на синдиката, не наш“, допълват от Съюза в цитираната от New York Times позиция. В нея пише още, че синдикатът на актьорите е отхвърлил „предложение за исторически увеличения на заплатите и пенсионните и здравни осигуровки, защита на прослушванията и дигиталните образи на актьорите“.

Евентуална „двойна сачка“ на практика би спряла развлекателния бизнес в Холивуд, пише американското издание. Актьори и сценаристи не са стачкували заедно от далечната 1960 г., а днес е възможно 170 000 души, заети в бранша, да се изправят срещу колоси в индустрията като Disney, Universal и Sony и технологични гиганти като Netflix, Amazon и Apple.

Първият сигнал за предстоящото „холивудско бедствие“ се появи в началото на юни, когато 98% от гласувалите 65 000 членове на профсъюза на холивудските актьори подкрепиха разрешаването на стачка. Все пак преговорите със студиата започнаха с оптимизъм. От Съюза на продуцентите бяха изненадани да видят списъка с предложения от синдиката, чийто обем е почти 48 страници.

След това над 1000 актьори заявиха ясно в писмо до синдиката, че са готови да стачкуват. Сред тях са Мерил Стрийп, Дженифър Лоурънс, Констанс Ву и Бен Стилър. „Това е безпрецедентна повратна точка в нашата индустрия и това, което можеше да се смята за добра сделка в други години, сега просто не е достатъчно“, се казва в писмото.

В обръщението си към SAG-AFTRA актьорите ясно заявяват, че намират заплатите, занаята и творческата си свобода за пренебрегнати в последните години.

Така холивудските студиа ще водят битка на два фронта – на единия с гилдията на сценаристите, а на другия с тази на артистите. Ако актьорите се присъединят към стачките в Лос Анджелис и Ню Йорк вероятно ще наблюдаваме шумно зрелище, в което ще вземат участие и звездите от „актьорската А-група“, които получават по над 20 милиона долара за своите роли.

След началото на стачките на сценаристите работата по много продукции беше преустановена, но все пак някои снимки за филмови и телевизионни сериали продължиха. Сега с присъединяването на актьорите към протестната вълна предстои реално блокиране на индустрията, която през последните години беше силно засегната от пандемията и мащабните технологични промени.

Кога ще приключи стачката на сценаристите в Холивуд?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024
Важно днес

Васил Божков излезе от ареста срещу гаранция и се регистрира в ЦИК за вота "2 в 1"

Божков ще е водач на две листи за Народно събрание и на тази за ЕП

14:00 - 07.05.2024
Важно днес

Полша откри подслушвателни устройства в правителствена зала. Тече разследване

Устройствата могат да запишат видео и звук, но не е ясно кога са монтирани

13:01 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ГЕРБ-СДС

ГЕРБ-СДС се регистрира за участие в европейските избори и представи листата си

12:51 - 07.05.2024
Важно днес

Ваня Григорова се оказа начело и на листата за европейските избори

Ваня Григорова ще води две листи - тази в 25-и МИР и тази за евровота

12:18 - 07.05.2024
Европейски дневници

Коя е хърватската инфлуенсърка, която поведе първата Gen Z листа за евроизборите

Млади хървати ще участват като независими кандидати за ЕП от листата Gen Z

12:15 - 07.05.2024