Кога ще приключи стачката на сценаристите в Холивуд? Снимка: © Getty

Tри седмици продължава стачката на сценаристите в Холивуд - почти достатъчно време, за да може американците да усетят липсата на любимите си водещи като Джими Фалън и Сет Майерс по телевизията. Бойкотът започна, след като големите филмови студиа и стрийминг платформи не изпълниха исканията на сценаристите за по-добро заплащане и споделяне на печалбите от успешните проекти.

Единственият въпрос, който хората си задават, е кога ще свърши всичко това, пише Vanity Fair, като описва три възможни сценария за изход от кризата.

Първата стачка на сценаристите от 15 години насам ще бъде разрушителна не само за работещите в развлекателната индустрия, но и за всички останали, които я подпомагат.

Това засяга и доставчиците на кетъринг за снимачните площадки, и организаторите на събития, но най-вече за зрителите, които са свикнали да се хранят с нови предавания.

Последният път, когато сценаристите спряха да работят, беше през през 2007 г. Тогава Netflix още предлагаше DVD-та под наем, а iTunes тъкмо започваше да продава сериали. Прекъсването на работата в Холивуд продължи цели 100 дни. Рекордът се държи от стачката на Гилдията на сценаристите в Америка през 1988 г. - 153 дни.

Кога ще приключи стачката на сценаристите в Холивуд?

Днес Гилдията казва, че е готова да стачкува, докато не постигне сделката, от която членовете ѝ се нуждаят, за да са сигурни, че "писането е жизнеспособна професия“.

Това обаче явно ще отнеме по-дълго време от желаното, както показват коментаторите пред Vanity Fair.

Анализаторът Дъг Кройц прогнозира, че спирането на работата ще отнеме поне три месеца. Шоурънърът на сериала "The Good Doctor" Дейвид Шор коментира, че никога не е виждал колегите си толкова единни - въпреки че никой от тях не би искал да стои без работа "дори ден повече, отколкото трябва".

Какви са възможните варианти за справяне с кризата?

Оптимистичната хипотеза: Стачката да приключи в средата на юли

Не се надявайте: сценаристите и директорите на студиата едва ли скоро ще се споразумеят.

Двете страни отказват да се върнат на масата за преговори, откакто опитите им да се споразумеят се провалиха на 1 май. Сега са във фаза на "охлаждане" на напрежението, както го описват в телевизионната индустрия.

От студиата пуснаха изявления, които показват колко големи различия имат със сценаристите по ключови въпроси, включително интегрирането на изкуствен интелект (AI) в работата.

Реалистично, преговорите може да се подновят най-рано в началото на юли. Това е така, защото Асоциацията на продуцентите в момента е заета с договарянето с Гилдията на режисьорите и Гилдията на филмовите актьори, чиито договори също изтичат на 30 юни.

Ако режисьрорите и актьорите успеят да се споразумеят със студиата и дори да постигнат напредък по някои от същите проблеми, които бяха препятствия в преговорите с Гилдията на сценаристите, това би могло да отпуши блокадата в Холивуд.

Стачката на сценаристите в Холивуд - WGA

Тази битка обаче няма да е лесна.

Ръководството на Гилдията на режисьорите призна, че „ще има конфликт", а актьорите вече обсъждат дали да не обявят готовност за своя стачка още преди да започнат преговорите на 7 юни.

Ако преговорите на студиата се провалят с която и да е от гилдиите, това ще тласне индустрията в съвсем различна посока.

Юли е важен и поради друга причина: тогава телевизионните и филмови студия могат да упражнят клауза за "форсмажор", която по същество им позволява да се измъкнат от всяка сделка, провалена заради събитие, което е извън техния контрол.

Студиата вече са спрели много от взаимоотношенията си с партньори и може да започнат да анулират сделките през юни. Това не е безобидна заплаха. По време на последната стачка големите студия прекратиха редица договори с известни сценаристи и продуценти.

„99% от авторите, които участват в стачката, може да бъдат значително засегнати заради влиянието, което студиата и мрежите ще упражнят с клаузата за форсмажор“, каза юристът Елза Рамо.

С други думи, не очаквайте студиата да се върнат на масата за преговори, докато не успеят допълнително да намалят разходите, като съкратят някои неефективни договори.

Вариант 2: Стачката ще приключи до есента

Ако стачката на сценаристите продължи колкото последните две прекъсвания, Холивуд ще може да се върнат на работа най-рано през август или най-късно през октомври.

Повечето хора от индустрията залагат, че този сценарий е най-вероятен.

През 2007-2008 г. конфликтът е разрешен, след като Гилдията на режисьорите сключва свое споразумение със студиата и освобождава пътя за нови преговори между студиата и сценаристите. Тогава индустрията има и още едно опасение - че ако отношенията не се подобрят преди "Оскарите", церемонията ще бъде пълен провал.

Наградите "Еми“ тази година са насрочени за 18 септември. Събитието няма съвсем същото влияние в Холивуд, нито получава рейтингите на церемонии като "Оскарите" преди 15 години.

Но ако стачката продължи до септември, това ще бъде пагубно за есенния телевизионен сезон и ще попречи на популярните сериали и предавания да започнат наново.

Продуцентите представиха графици, които са пълни с готови реалити предавания, спорт и новинарски програми - т.е. имат с какво да компенсират този шок поне временно.

Вариант 3: Дядо Коледа може да сложи край на стачката

Много реална възможност е примирието да настъпи около Коледа. Ако Гилдията на сценаристите и Асоциацията на продуцентите не успеят да се споразумеят до есента, паузата може да продължи до края на годината.

Проблемите са тежки. И двете страни имат много валидни аргументи. Трудно е да видим кой ще бъде задкулисният преговарящ, който ще преодолее различията и ще започне да преговаря качествено, коментират наблюдатели на индустрията.

Какво би влошило положението? Ако режисьорите или актьорите се присъединят към стачката на сценаристите.

Исторически погледнато, Гилдията на режисьорите няма склонност към протести. Членовете ѝ са стачкували само веднъж в 87-годишната си история, а спирането на работата им е продължило само пет минути, преди да бъде сключено споразумение.

Но ако актьорите стачкуват, режисьорите няма да имат какво да режисират.

Стачката на сценаристите прекъсна някои продукции, но бойкотът от страна на някоя от другите две гилдии би принудил всички да спрат работа напълно.

Това ще блокира всички сериали, планирани за есенния сезон, а филмите за 2024 г. ще бъдат отложени безсрочно.

Или както коментира един от коментаторите пред Vanity Fair: "Ще бъдем наказани да гледаме реалния свят - новини и спорт".

Холивуд може да спре за първи път от 63 години. И актьорите се готвят за стачка

Снимка от сериала на Netflix "Бриджъртън" Холивудските сценаристи стачкуват. Какво означава това за любимите ви сериали?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024