Холивудските сценаристи стачкуват. Какво означава това за любимите ви сериали? Снимка: © Netflix

Хиляди сценаристи в Холивуд започнаха стачка, след като големите филмови студия и стрийминг платформи не изпълниха исканията им за по-добро заплащане. Това се случва за първи път от 15 години насам, като професионалната стачка ще се отрази значително на филмопроизводството и ще засегне множество сериали и филми.

С оглед на големия растеж на услугите за стрийминг, сценаристите настояват за по-високи заплати и по-голямо споделяне на печалбите от проекти. Досега те получават фиксирано годишно заплащане от платформите - дори ако сериали като "Bridgerton" или "Stranger Things" се превърнат в глобален хит и привлекат стотици милиони зрители и съответно повече печалби.

Гилдията на сценаристите в САЩ изложи исканията си в дълъг документ. И очаква преговори и изпълнение на условията, за да се сложи край на стачката. Те включват изискване за минимален брой служители, гарантирана седмична заетост, увеличаване на заплатите и дори регулиране на изкуствения интелект.

Достигането до споразумение обаче все още е далеч. Какво означава всичко това за зрителите в близкото бъдеще? Факт е, че стачката ще спре много холивудски филмови и телевизионни проекти. Затова киноманите и потребителите на стрийминг услуги ще трябва да се запасят с търпение и да се подготвят да чакат по-дълго време за любимия си сериал или предстоящ филм.

Добрата новина: Стрийминг платформите имат резервно съдържание

Големите стрийминг гиганти, сред които е Netflix, ще имат по-малко притеснения. Те имат готови сериали и филми, чиито премиери предстоят. Така през следващите месеци ще могат да предоставят съдържание на своите зрители, макар много от проектите, които би трябвало да се продуцират, да са временно спрени.

По време на интервю за приходите на Netflix за първото тримесечие на 2023 г. съизпълнителният директор на компанията Тед Сарандос заяви, че гигантът "не иска стачка" и "иска да работи наистина усилено, за да се увери, че можем да създадем справедлива и равноправна сделка, така че да я избегнем".

"Но ако се стигне до такава щв разполагаме с голяма база от предстоящи предавания и филми от цял свят и вероятно бихме могли да обслужваме потребителите си по-добре от повечето", каза Серандос.

Глобалните компании като Netflix също така имат все по-голям каталог от сериали, включително международни хитове като корейската продукция "Squid Game", който например няма да бъде засегнат от стачката, тъй като се продуцира не в САЩ, а в Южна Корея.

Един от конкурентите на Netflix - (HBO) Max, също има списък с готови сериали и филми. Като се има предвид сегашната позиция на стриймърите, последиците от стачката за тях вероятно ще се усетят едва в по-далечно бъдеще, когато всички подготвяни сега сериали се забавят.

Извън стрийминга положението е друго

За останалите телевизии в САЩ обаче положението е друго. Много от текущите сериали ще завършат настоящите си сезони, тъй като са вече заснети. Но кога ще започне работата по нови епизоди - никой все още не може да каже.

В такова положение се оказват продукции като "Grey's Anatomy", "Abbott Elementary", "911", "Chicago Fire", "Young Sheldon", "The Good Doctor" и други, които обикновено започват да излъчват новите си сезони през есенния телевизионен сезон.

Работата на сценаристите по тях трябваше да започне в този или следващие месец. В случай на по-продължителна стачка, телевизионните оператори ще трябва все повече да запълват програмите си с риалити шоута, които не разчитат на сценарий, новинарски емисии и повторения - вместо на оригинални сериали.

Пауза за вечерните ток шоута

Американските зрители ще започнат да виждат последиците от стачката още тази седмица, тъй като предавания, които се записват в момента, вече прекъснаха дейността си. Това са актуални програми, чието съдържание е базирано на текущи събития и не могат да произвеждат нови епизоди без сценарист.

В това число влизат всички вечерни ток шоута, сред които "Jimmy Kimmel Live!", "The Tonight Show With Jimmy Fallon", "The Late Show With Stephen Colbert" и "Late Night With Seth Meyers".

Голямото неизвестно: филмите

Производството на филми отнема средно около 2 до 3 години. Затова зрителите няма да видят незабавно последици от стачката на големия екран.

Последствия обаче ще има, ако стачката е по-продължителна, тъй като в момента би трябвало да се пишат филмите, които да излязат през следващите няколко години.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024