Снимка: © getty images

Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи получи възможност да "разпита" Антъни Фаучи - най-добрия национален експерт по заразни болести за COVID-19 в САЩ. Макконъхи интервюира д-р Фаучи в продължение на 40 минути в Instagram в четвъртък, като "стреляше" въпроси към 79-годишния лекар относно всичко, свързано с пандемията от коронавирусна инфекция.

Необичайният формат на интервюто даде възможност на бизо 4 млн. последователи на Макконъхи в социалната мрежа да получат достъпна и надеждна информация за това, което ги интересува - например, колко висок е рискът от инфектиране с вируса при докосване на дръжката на вратата (не толкова като споделяне на близко физическо пространство със заразен човек, казва Фаучи) и дали Адвил (американският аналог на "Нурофен") влошава симптомите на болестта (не ги влошава).

„ОК, вярно-невярно: Слънчевата светлина убива вируса?“ - попита Макконъхи.

"Така е", отговори Фаучи, подкрепяйки теория, лансирана по-рано от президента Доналд Тръмп. "Това е истината."

"Защо просто не оставим оставим всички да се заразят, така че всички да станем имунизирани и болестта да изчезне?"

"Няма как", каза Фаучи. Това би довело до големи проблеми, особено в Америка, където затлъстяването е преобладаващо и свързаните с него състояния като диабет и хипертония са рискови фактори за усложнено протичане на заболяването.

"Ако всички се заразят ... много хора ще умрат", каза Фаучи. "Смъртните случаи биха били огромен брой, а това е напълно неприемливо. И това е причината, поради която сме против да кажем:" Нека си се разпространява. Нека всички се заразят и ще се оправим. " Това е лоша идея. "

Фаучи посочи, че американците трябва да разберат какви са приоритетите им, за да може системата да отговори на предизвикателствата на заболяването в следващите месеци: "Кое ви е по-важно - да отворите баровете или искате да отворите училищата?", попита той.

Макконъхи, известен с небрежния си стил на обличане и често сниман гол до кръста, за интервюто носеше официална бяла риза и очила. На моменти разсъждаваше по-философски и изразяваше личното си разочарование от това как нацията се справя с пандемията.

@niaid @nihgov

A post shared by Matthew McConaughey (@officiallymcconaughey) on

"Подобно на много хора, аз бях повече от разочарован - всъщност направо бесен - от това как COVID се политизира, включително темата с маските, каза актьорът.

"Хората търсят идентичност и цел в много смутно време. Мнозина се отърсиха от всякакви илюзии за нашето управление", каза той. „Но и толкова много хора пламенно застават крайно десни или крайно леви позиции, което причинява още по-голямо разделение и липса на единство.“

В края на дискусията си Макконъхи видимо се развълнува от предположението на Фаучи, че нацията може отново да открие сили в единството, както се случва след тежки изпитания подобно на Втората световна война и 11 септември 2001 г.

"Сега сме в същата ситуация, Матю. Трябва да се обединим", каза Фаучи.

"Това е. ... Можем да се радваме на свободата и забавленията си и по-късно. Точно сега, нека се обединим", каза Макконъхи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин