Снимка: © getty images

Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи получи възможност да "разпита" Антъни Фаучи - най-добрия национален експерт по заразни болести за COVID-19 в САЩ. Макконъхи интервюира д-р Фаучи в продължение на 40 минути в Instagram в четвъртък, като "стреляше" въпроси към 79-годишния лекар относно всичко, свързано с пандемията от коронавирусна инфекция.

Необичайният формат на интервюто даде възможност на бизо 4 млн. последователи на Макконъхи в социалната мрежа да получат достъпна и надеждна информация за това, което ги интересува - например, колко висок е рискът от инфектиране с вируса при докосване на дръжката на вратата (не толкова като споделяне на близко физическо пространство със заразен човек, казва Фаучи) и дали Адвил (американският аналог на "Нурофен") влошава симптомите на болестта (не ги влошава).

„ОК, вярно-невярно: Слънчевата светлина убива вируса?“ - попита Макконъхи.

"Така е", отговори Фаучи, подкрепяйки теория, лансирана по-рано от президента Доналд Тръмп. "Това е истината."

"Защо просто не оставим оставим всички да се заразят, така че всички да станем имунизирани и болестта да изчезне?"

"Няма как", каза Фаучи. Това би довело до големи проблеми, особено в Америка, където затлъстяването е преобладаващо и свързаните с него състояния като диабет и хипертония са рискови фактори за усложнено протичане на заболяването.

"Ако всички се заразят ... много хора ще умрат", каза Фаучи. "Смъртните случаи биха били огромен брой, а това е напълно неприемливо. И това е причината, поради която сме против да кажем:" Нека си се разпространява. Нека всички се заразят и ще се оправим. " Това е лоша идея. "

Фаучи посочи, че американците трябва да разберат какви са приоритетите им, за да може системата да отговори на предизвикателствата на заболяването в следващите месеци: "Кое ви е по-важно - да отворите баровете или искате да отворите училищата?", попита той.

Макконъхи, известен с небрежния си стил на обличане и често сниман гол до кръста, за интервюто носеше официална бяла риза  и очила. На моменти разсъждаваше по-философски и изразяваше личното си разочарование от това как нацията се справя с пандемията.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@niaid @nihgov

A post shared by Matthew McConaughey (@officiallymcconaughey) on

"Подобно на много хора, аз бях повече от разочарован - всъщност направо бесен - от това как COVID се политизира, включително темата с маските, каза актьорът.

"Хората търсят идентичност и цел в много смутно време. Мнозина се отърсиха от всякакви илюзии за нашето управление", каза той. „Но и толкова много хора пламенно застават крайно десни или крайно леви позиции, което причинява още по-голямо разделение и липса на единство.“

В края на дискусията си Макконъхи видимо се развълнува от предположението на Фаучи, че нацията може отново да открие сили в единството, както се случва след тежки изпитания подобно на Втората световна война и 11 септември 2001 г.

"Сега сме в същата ситуация, Матю. Трябва да се обединим", каза Фаучи.

"Това е. ... Можем да се радваме на свободата и забавленията си и по-късно. Точно сега, нека се обединим", каза Макконъхи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС