"Саботаж", "Ограничаване на конституционните права на гражданите", "Неприемливо и неработещо решение", "Слабо ефективна мярка", "Груба непоследователност", "България се люшка като лодка без капитан".

Това е многогласният хор на политическите "лидери" в България - държавата, на която акълът все й идва после.

Това е споделената позиция на партийните говорители след въвеждането на Covid-сертификатите.

Резултатът от т.нар. "саботаж"?

Рекорден дневен брой тествани хора от началото на пандемията: в четвъртък имаше над 47 000 изследвания, т.е. почти двойно повече от пиковите летни бройки, които се постигаха заради пътуващите до Гърция. В петък отново бяха изследвани над 30 000 души.

Най-висок дневен брой поставени дози от ваксините за целия период от 20 май насам - 28 191 в четвъртък. 21 и 22 октомври, взети заедно, са довели до над 50 000 имунизации.

Три пъти по-високо ниво на ваксинация на 21 и 22 октомври на фона на средния дневен брой дози за цялата 2021 г.

Няма спор - когато и да бъде уволнен Стойчо Кацаров, ще е късно. Но не заради това, че въведе задължителните Covid-сертификати.

Заслужава да си тръгне заради "цялостното творчество" в управлението на здравната система от момента, в който встъпи в длъжност. Провалената ваксинационна кампания от май до октомври 2021 г. е лична заслуга на Стойчо Кацаров, изгубените летни месеци за подготовка - също.

Фактът, че се допусна прекъсване на нормалното присъствено обучение само месец след 15 септември, говори сам по себе си за КПД-то на екипа в Министерството на здравеопазването.

Фактът, че не се осмели да приложи собствения си план, а реши да върви по линията на най-малкото съпротивление - също.

Фактът, че министърът на образованието Николай Денков е чакал инструкции от Стойчо Кацаров за обучението на най-малките ученици чак до сряда вечерта - и така и не ги е получил - е показателен за КПД-то на целия служебен кабинет в тази ситуация.

Фактът, че в момента ваксинираните родители търпят същите щети, каквито и неваксинираните, е истински деморализатор дори за най-дисциплинираните хора.

Снишаването на Румен Радев по всички проблеми с Covid-пандемията и късогледият му страх да не загуби гласове преди 14 ноември е неговата собствена лидерска присъда.

Историята не прощава за малодушието.

Но няма по-разочароваща реакция от "това, което имаме като" позиции на водещите политически сили след въвеждането на Covid-сертификатите. И това важи с еднаква сила за стари и нови, системни и протестни, "народни" и бутикови лидери.

Бойко Борисов, който сменяше здравните си министри по-често от зимните гуми на джипката, намери за редно да се оплаква от хаоса в системата.

Десислава Атанасова, която през 2012 г. предлагаше личната карта и шофьорската книжка да се издават само срещу платени здравни осигуровки, сега твърди, че зелените сертификати били грубо погазване на избора на всеки българин.

Костадин Ангелов, при когото ваксините се пренасяха с бус за кренвирши до хладилник ЗИЛ и който допусна дефицит на иРНК-ваксини в критично важните първи месеци на 2021 г., сега щял да се оплаква в Брюксел от това, че хора с една доза ще получат временно удостоверение - нещо, което е изрично разрешено от ЕК.

Корнелия Нинова, която се зарази два пъти за една година с Covid-19, беше първата, която атакува новите противоепидемични мерки.

Цялата БСП реши, че Истанбулската конвенция е по-опасният проблем на широките народни маси, отколкото третата поредна вълна на извънредна смъртност в България за година и половина.

И това - докато собствените й избиратели са диспропорционално заплашени от пандемията и се страхуват да отидат до урните.

Никой не е очаквал по-отговорна реакция от ИТН, след като Тошко Йорданов плашеше гражданите с "инсулти", ако се ваксинират, от трибуната на 46 Народно събрание.

Но след дълбоки размисли "Демократична България" също зае позиция против решението за зелените сертификати. Защо? Защото хем "много закъсняхме", хем "не сме готови".

Докато гледа отдолу нагоре бариерата за влизане в 47 Народно събрание, Мая Манолова директно задраска документа, ползван по един или друг начин в държави като Германия, Франция, Италия, Ирландия, Израел, САЩ и др. За нейно съжаление, тази ниша вече е заета от Костадин Костадинов, Волен Сидеров и Луна.

Кирил Петков, чийто "план Харвард" предвиждаше 100% тестване на населението през март 2020, сега предлага да се отворят още по-широки дупки в ситото за контрол - с тестове за антитела, които досега не се признават.

Политици с функционалната грамотност на токсичен Facebook-алгоритъм не могат да разберат, че мнозинството от българите не е антиваксърско, не е конспиративно, не е глупаво. Мнозинството от българите не крещи в социалните мрежи и не скача на бой срещу министрите в подлеза на Ларгото.

Това мнозинство е подложено на агресивна пропагандна атака от всички страни и не иска нищо друго, освен да му покажат изход към нормалния живот.

В същото време - не само партийната, но и здравната система продължава да е в ступор.

Само 24,8% от лекарите, сестрите и санитарите в България са се ваксинирали - при 100% в Унгария, Дания и Ирландия, над 95% в Румъния, Испания и Чехия, над 80% в Гърция и Швеция.

Вече няма време да се правят оценки на въздействието от зелените сертификати.

В държава като България със 75% неваксинирано население, в която 1,5 млн. души са в пенсионна възраст, а почти 1 млн. деца не могат да влязат в класните си стаи за трета поредна учебна година, резултатът от липсата на мерки е ясен като бял ден.

Нима затварянето на 28 областни града с КПП-та беше по-смислено решение от това да убедиш активното трудоспособно население, че ваксините са безопасни и предпазват цялата общност от епидемична катастрофа?

Ако забавянето на тези решения може и да се отлага в държави като Австрия и Чехия, в които смъртните случаи от Covid са между 9 и 11 на ден, България повече не може да си позволи да губи по 100 души в денонощие от една предотвратима болест.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"

Риана ще е звездата на музикалното шоу за Супербоул през 2023 г.

Поп иконата Риана ще е част от музикалното шоу на най-гледаното телевизионно събитие в САЩ