Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се обяви за формиране на ново управляващо мнозинство и кабинет с "подобрена" конструкция в сравнение с правителството на Кирил Петков, като заяви, че ДБ ще участва в преговори сдосегашните си партньори дори да не получи третия мандат.

"Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме. Много се увлече българската политическа класа в поставянето на разделителни линии, без да може да предложи решение пред най-тежката икономическа и енергийна ситуация, пред която се е изправила нашата генерация. Това заплашва да се превърне в едно много тежко самопризнание за неспособност да носим отговорност", обяви Иванов на преговорите с Румен Радев.

Той изтъкна "феодализацията" на министерствата в досегашния управляващ мандат като негова слабост и като предпоставка за конфликта с ИТН.

Иванов се застъпи за това "политическите лидери да направят крачка назад" (сходна тема като тази на представителите на ИТН), но отново обяви, че и това не е условие, на което ДБ държи.

"Държим на това да се прави крачка встрани по позиции и тон, ние дължим на страната да я успокоим. Ще бъде трудно, но сме длъжни да превърнем третия мандат в шанс за възстановяване на фокуса и приоритетите. Хората очакват от нас резултати, а не драми и междуличностни обяснения", каза още той.

Христо Иванов обяви, че ГЕРБ и ДПС трябва да останат извън властта, но потвърди, че евентуалните конституционни реформи и осигуряването на сигурност в енергийните доставки ще трябва да се обсъждат с "цялата политическа класа".

На въпроса на Радев как ДБ би дала гаранции за това, че при евентуален експертен кабинет ще се носи и политическа отговорност, Христо Иванов обяви, че ключовата фигура в случая би била тази на кандидат-премиера.

"Ако намерим фигура, която да е фокус на доверието - премиерът може да получи малко по-голяма свобода от партиите да подбира. Тогава това е един от начините да избегнем идеята за "парцелиране", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката