"Хората очакват от нас резултати, а не драми": ДБ ще участва в преговори за нов кабинет дори да не получи мандат

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов се обяви за формиране на ново управляващо мнозинство и кабинет с "подобрена" конструкция в сравнение с правителството на Кирил Петков, като заяви, че ДБ ще участва в преговори сдосегашните си партньори дори да не получи третия мандат.

"Ние ще сведем до минимум условията, които ще поставяме. Много се увлече българската политическа класа в поставянето на разделителни линии, без да може да предложи решение пред най-тежката икономическа и енергийна ситуация, пред която се е изправила нашата генерация. Това заплашва да се превърне в едно много тежко самопризнание за неспособност да носим отговорност", обяви Иванов на преговорите с Румен Радев.

Той изтъкна "феодализацията" на министерствата в досегашния управляващ мандат като негова слабост и като предпоставка за конфликта с ИТН.

Иванов се застъпи за това "политическите лидери да направят крачка назад" (сходна тема като тази на представителите на ИТН), но отново обяви, че и това не е условие, на което ДБ държи.

"Държим на това да се прави крачка встрани по позиции и тон, ние дължим на страната да я успокоим. Ще бъде трудно, но сме длъжни да превърнем третия мандат в шанс за възстановяване на фокуса и приоритетите. Хората очакват от нас резултати, а не драми и междуличностни обяснения", каза още той.

Христо Иванов обяви, че ГЕРБ и ДПС трябва да останат извън властта, но потвърди, че евентуалните конституционни реформи и осигуряването на сигурност в енергийните доставки ще трябва да се обсъждат с "цялата политическа класа".

На въпроса на Радев как ДБ би дала гаранции за това, че при евентуален експертен кабинет ще се носи и политическа отговорност, Христо Иванов обяви, че ключовата фигура в случая би била тази на кандидат-премиера.

"Ако намерим фигура, която да е фокус на доверието - премиерът може да получи малко по-голяма свобода от партиите да подбира. Тогава това е един от начините да избегнем идеята за "парцелиране", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024