Хотелът на Гайтански се оказа "ремонт на стара сграда" според съда в София

Заповедта на главния архитект на София за събарянето на двуетажния хотел край язовир "Искър" е отменена от Административния съд в София.

Решението беше съобщено от депутата от ДБ Владислав Панев, който сигнализира за незаконното строителство още през лятото на 2020 година.

Съдът е постановил, че строежът на територията на ловното стопанство "Искър" не е незаконен, а е "ремонт на стара сграда". Затова е отменил акта на арх. Здравко Здравков за събарянето.

"Строежът, обявен от местната власт за незаконен, беше замразен в края на миналата година. Сега съществува реална опасност да бъде възобновен. За мен не е случайно, че решението се обявява точно преди празниците. За да предизвика най-малко шум", коментира Владислав Панев в публикацията си във Facebook.

Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване. Изводът му обаче буди недоумение, доколкото архивните сателитни снимки на мястото на строежа показват как между 2019 и 2020 г. е "изникнала" нова голяма сграда, а не е правен ремонт на съществуваща постройка.

Строителят на сградата е "Био Майнинг" АД, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Свързана с него компания на име "Роудуей Кънстракшън" се оказа най-големият кредитополучател от Българската банка за развитие. През лятото на 2021 г. Кирил Петков изнесе данни за това, че тя е получила близо 150 млн. лв. заем от държавната банка.

В заповедта на арх. Здравков се казва, че „Био майнинг“ АД трябва да премахне незаконния строеж в с. Долни Пасарел, местност Авала, яз. „Искър" на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“.

Съгласно направените констативни актове на Столична община и проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Квартали в София остават без топла вода за няколко дни през август

Вижте къде няма да има топла вода от 5 до 16 август

13:00 - 22.07.2024
Бизнес

Ryanair обяви "съществено по-евтини" билети спрямо миналото лято

Нискотарифният превозвач отчита срив в тримесечната печалба

11:51 - 22.07.2024
Важно днес

Пожарът на границата с Гърция все още не е овладян

Температурите в следващите дни ще се понижат, според прогнозата на синоптиците

10:19 - 22.07.2024
Важно днес

Николай Денков върна втория мандат на Румен Радев

Кой и кога ще получи третия мандат зависи от Румен Радев

07:35 - 22.07.2024