Хотелът на Румен Гайтански до яз. Искър ще трябва да бъде съборен

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал заповед за събаранято на двуетажния хотел край язовир "Искър", построен незаконно през 2020 г.

Сградата е стоманобетонна, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 м. Теренът, на който е построен хотелът, е предоставен за управление на държавното ловно стопанство "Искър".

"Съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж", се казва в решението на Столична община.

Строителят на сградата е "Био Майнинг" АД, собственост на Румен Гайтански-Вълка. Свързана с него компания на име "Роудуей Кънстракшън" се оказа най-големият кредитополучател от Българската банка за развитие. Според данните на служебния министър на икономиката Кирил Петков тя е получила близо 150 млн. лв. заем от държавната банка.

Казусът около незаконния строеж започна още през август 2020 г., но едва сега стига до формално решение на главния архитект на София. Според сигнала на Владислав Панев ("Зелено движение" / Демократична България), ловното стопанство е провело конкурс за съвместна дейност с "Био Майнинг" от 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски".

В заповедта на арх. Здравков се казва, че „Био майнинг“ АД трябва да премахне незаконния строеж в с. Долни Пасарел, местност Авала, яз. „Искър" на територията на ТП „Държавно ловно стопанство „Искър“. Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта, като собственикът е длъжен да внесе в район „Панчарево“ на Столична община план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве. При неспазване на срока за доброволно изпълнение незаконният строеж ще бъде премахнат принудително.

"Възраженията на ловното стопанство и фирмата строител не представляват доказателства за законност на строежа и не са уважени", се казва още в съобщението на Столична община.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024