Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Хотелите и местата за настаняване, които досега приютяваха част от украинските бежанци в България, ще могат да продължат да работят с държавата за настаняването им и след 31 май.

Финансовата помощ за собствениците на хотели, които настаняват бежанци, обаче вече ще бъде не 40 лв., а 15 лв. на ден за нощувка и три хранения.

Това обяви вицепремиерът Калина Константинова дни преди досегашната програма за подпомагане на туристическия сектор да изтече. Планът на МС предвиждаше да разсели желаещите бежанци по общински или държавни бази и да ги стимулира да си намерят работа и да се интегрират в пазара на труда.

До последно имаше информация, че част от ведомствата отказват да обявят данните за свободните места в базите си, което поставяше под въпрос дали правителството ще може наистина да осигури подслон на всички нуждаещи се хора, ако ги извади от досегашните им хотелски стаи.

Калина Константинова обяви, че хуманитарната програма в хотелите е била "изключително успешна", макар че собствениците на обектите се оплакваха от недостатъчно финансиране и забавяне на плащанията заради бавните проверки. Сега държавата решава да снижи разходите си за нощувките на украинците, като очаква интерес към тази схема да проявят обектите от типа на семейни хотели или къщи за гости.

"Ще дадем възможност за участие в хуманитарната програма за 15 лв. на ден не само на ведомствените почивни бази, но и на всички места за настаняване, регистрирани в Националния регистър", каза тя.

"15 лв. на човек е сумата, която можем да предложим на хотелите, които искат да продължат участието си или да се включат в програмата. Напълно осъзнаваме, че това означава, че в нея ще могат да се включат предимно места с по-ниска категория, семейни хотели и къщи за гости. Капацитетът на местата с една или две звезди възлиза на 175 000 легла", каза Константинова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024
Важно днес

Гори историческата сграда на фондовата борса в Копенхаген

Това се случва ден след 5-годишнината от пожара в Нотр Дам

10:38 - 16.04.2024
Живот

Цветелина Цекова за силата да сътвориш смисъл от болката

Когато си тръгва от насилието, взима част от него със себе си и благодарение на таланта и вътрешната си сила, го превръща в оръжие срещу самото него.

09:59 - 16.04.2024
Важно днес

Хиляди хора в Грузия протестираха срещу спорния законопроект за "чуждите агенти"

"Не на руския закон" - скандираха хиляди протестиращи пред парламента. Много от тях развяваха знамена на ЕС и Грузия.

08:02 - 16.04.2024