Снимка: © Getty Images

Всички храмове на територията на Софийската епархия ще бъдат отворени и богослуженията няма да бъдат прекъсвани, независимо от разпространението на заразата от COVID-19. Това стана ясно от разпореждане на Софийската света митрополия, подписано от българския патриарх Неофит.

„Богослуженията да не прекъсват, както и всеки желаещ да пристъпи към Светото Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус“, пише в разпореждането на патриарха, който е и Софийски митрополит.

В Софийската епархия попадат осем духовни околии – Софийска, Самоковска, Ихтиманска, Дупнишка, Радомирска, Кюстендилска, Трънска и Годечка.

От митрополията призовават да се избягва допир между вярващите, да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Препоръчва се болните да избягват посещение на обществени богослужения, за да се избегне евентуално заразяване на останалите вярващи.

Подовете на храмовете ще се почистват постоянно със съответните дезинфектанти, а иконите ще се забърсват след всяко поклонение и целуване от страна на вярващите.

Патриархът разпореди да се премахнат всички изкуствени цветя, предпоставка за прахообразуване. Да се почистват редовно килими, пътеки, столове, пейки и места за сядане. Да се поставят напоени с дезинфектант стелки пред храмовете, пише още в разпореждането.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети