Днес християните почитат един от най-светлите празници в календара - Бъдни вечер. Традицията повелява той да се чества семейно от всички християни, които да се съберат около трапезата за постна вечеря, в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос.
Християнският празник, който предшества Рождество Христово, българите наричат още "Малка Коледа" или "Суха Коледа".
На Бъдни вечер завършват и 40-дневните Коледни (Рождественски) пости. Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях най-често присъстват пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.
Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Божичник". Той е замесен с "мълчана вода", като брашното е пресято през три сита от най.младата булка в семейството - според обичая. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни. Освен обредния хляб, момата носи и кравай, който се дава на коледарите.
Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.
Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.
Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24-ти срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата ѝ са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: