Днес християните почитат един от най-светлите празници в календара - Бъдни вечер. Традицията повелява той да се чества семейно от всички християни, които да се съберат около трапезата за постна вечеря, в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христос.

Християнският празник, който предшества Рождество Христово, българите наричат още "Малка Коледа" или "Суха Коледа".

На Бъдни вечер завършват и 40-дневните Коледни (Рождественски) пости. Върху трапезата се нареждат нечетен брой ястия - 7, 9 или 11. Сред тях най-често присъстват пълнени чушки с ориз, сарми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Празничната трапеза включва обреден хляб, наречен "Боговица", "Божичник". Той е замесен с "мълчана вода", като брашното е пресято през три сита от най.младата булка в семейството - според обичая. От тесто върху хляба се оформят изображения на нивата и на домашните животни. Освен обредния хляб, момата носи и кравай, който се дава на коледарите.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, оборите и градината, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Днешната коледна елха замества бъдника - пън от плодовито дърво, който горял цяла нощ на 24-ти срещу 25 декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина. Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата ѝ са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия бъдник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft