Христо Иванов: ББР е отпуснала 500 млн. лв. кредити на фирми, свързани с ДПС Снимка: © facebook.com/hristo.dabulgaria

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че лица, свързани с ДПС, са получили около 500 милиона лева под формата на кредити от Българската банка за развитие. Сред тях, по думите му, са Делян Пеевски, Румен Гайтански, Георги Гергов и други, които са се ползвали с една трета от кредитното портфолио на ББР.

Представителите на партията залепиха плакат с надпис „Ministry of 6I6Inomy“ на сградата на Министерството на икономиката и поясниха причината – 40-ият рожден ден на Делян Пеевски, когото "премиерът Бойко Борисов нарича Шиши“.

„Понеже Борисов изпитва неудобство да разкрие щедростта си и всички подаръци, които му прави, днес решихме да осветим истината за техните чувства“, каза Иванов във видео на живо във „Фейсбук“ профила си.

„Това министерство вероятно е любимото на Пеевски, защото то контролира много държавни фирми и има множество публикации, които показват как Пеевски успява да лансира свои хора в ръководството на тези държавни дружества. По този начин най-вероятно да прилага схеми за тяхното източване“, каза председателят на „Да, България“.

„Вероятно перлата в короната е Българската банка за развитие. Тя е финансирана изцяло с бюджетни средства, или публичен ресурс. Тя има единствена цел да финансира малки и средни предприятия, иновативен бизнес и експортно ориентирано производство. По разследване на журналисти става ясно обаче, че един от най-големите кредитополучатали сред тях е фирма, свързана с Румен Гайтански-Вълка. Двамата имат общ бизнес с Ахмед Доган“, каза Иванов.

По думите му – свързани с Пеевски фирми са получили кредити да 250 млн. лв., такива на Румен Гайтански-Вълка – за 150 млн. лв., а свързани с Георги Гергов - 125 млн. лв. Според проучването на "Демократична България", което е базирано на журналистически публикации, кредити са отпуснати при 3-4 пъти по-ниски лихви от тези за нормалните кредитополучатели.

От "Демократична България" искат Българската банка за развитие да премине на отчетност към парламента и да стане „прозрачн“. Настояват също да се върне отменената забрана за финансиране на лица, свързани с партии, както и да се въведат ограничения на размера на кредитите.

Христо Иванов обяви, че предстои да бъде изпратено писмо до председателя на Европейската централна банка, в което ще се настоява тя да включи ББР сред банките, върху които има директен надзор.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023