Снимка: © Булевард България

Христо Иванов беше преизбран като единственият кандидат за лидерския пост на "Да България" - независимо от това, че подаде оставка през ноември 2021 заради слабия резултат на коалицията "Демократична България" на парламентарния вот. 

За него са гласували 692 от делегатите на конференцията на партията. 14 са дали глас "против", а 41 са се въздържали.

Малко преди избора Иванов обяви, че "не ме пускат, преди да съм си довършил работата" и че партията, създадена от него преди 5 години, още не е успяла да създаде свои нови лидери. Той обяви, че това ще е негов основен приоритет, ако му бъде гласувано доверие. При липсата на други кандидати, очаква се той да бъде преизбран. Смяна ще има в националния съвет на партията и националната контролна комисия. Съветът впоследствие ще направи промяна и на централното колективно ръководство, чиито членове също са в оставка от ноември. 

Междувременно Христо Иванов изрази съмнения дали правителството, в което ДБ участва, ще успее да изкара пълен мандат и допусна "с много висока сигурност", че се задават предсрочни парламентарни избори през следващите три години - наред с местните (2023) и европейските (2024). 

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза още той. 

Малко по-късно той уточни пред журналистите, че това е резултат от прочита му на промените в политическата система, а не е намерение да изтегля подкрепата от кабинета.

"Нито аз имам намерения да водя политиката на ДБ в тази посока, нито го развяваме като заплаха, това е опит за анализ на случващото се в България и около нас", каза той.

Причините за слабото представяне на ДБ на изборите е неспособност за реакция "на букет от предизвикателства". 

"Ние наложихме новите теми, но не можахме да решим това сложно уравнение с две неизвестни, каквото се оказаха парламентарните и изборите за президент. И поех отговорността, която нося", каза Иванов. 

"Днес е момент, в който ние трябва да презаредим нашите органи и да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в "Демократчина България" - да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот", обяви още той. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките