Христо Иванов е преизбран: "Да, България" не го пускала, преди да си довърши работата Снимка: © Булевард България

Христо Иванов беше преизбран като единственият кандидат за лидерския пост на "Да България" - независимо от това, че подаде оставка през ноември 2021 заради слабия резултат на коалицията "Демократична България" на парламентарния вот.

За него са гласували 692 от делегатите на конференцията на партията. 14 са дали глас "против", а 41 са се въздържали.

Малко преди избора Иванов обяви, че "не ме пускат, преди да съм си довършил работата" и че партията, създадена от него преди 5 години, още не е успяла да създаде свои нови лидери. Той обяви, че това ще е негов основен приоритет, ако му бъде гласувано доверие. При липсата на други кандидати, очаква се той да бъде преизбран. Смяна ще има в националния съвет на партията и националната контролна комисия. Съветът впоследствие ще направи промяна и на централното колективно ръководство, чиито членове също са в оставка от ноември.

Междувременно Христо Иванов изрази съмнения дали правителството, в което ДБ участва, ще успее да изкара пълен мандат и допусна "с много висока сигурност", че се задават предсрочни парламентарни избори през следващите три години - наред с местните (2023) и европейските (2024).

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза още той.

Малко по-късно той уточни пред журналистите, че това е резултат от прочита му на промените в политическата система, а не е намерение да изтегля подкрепата от кабинета.

"Нито аз имам намерения да водя политиката на ДБ в тази посока, нито го развяваме като заплаха, това е опит за анализ на случващото се в България и около нас", каза той.

Причините за слабото представяне на ДБ на изборите е неспособност за реакция "на букет от предизвикателства".

"Ние наложихме новите теми, но не можахме да решим това сложно уравнение с две неизвестни, каквото се оказаха парламентарните и изборите за президент. И поех отговорността, която нося", каза Иванов.

"Днес е момент, в който ние трябва да презаредим нашите органи и да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в "Демократчина България" - да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот", обяви още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024