Христо Иванов е преизбран: "Да, България" не го пускала, преди да си довърши работата Снимка: © Булевард България

Христо Иванов беше преизбран като единственият кандидат за лидерския пост на "Да България" - независимо от това, че подаде оставка през ноември 2021 заради слабия резултат на коалицията "Демократична България" на парламентарния вот.

За него са гласували 692 от делегатите на конференцията на партията. 14 са дали глас "против", а 41 са се въздържали.

Малко преди избора Иванов обяви, че "не ме пускат, преди да съм си довършил работата" и че партията, създадена от него преди 5 години, още не е успяла да създаде свои нови лидери. Той обяви, че това ще е негов основен приоритет, ако му бъде гласувано доверие. При липсата на други кандидати, очаква се той да бъде преизбран. Смяна ще има в националния съвет на партията и националната контролна комисия. Съветът впоследствие ще направи промяна и на централното колективно ръководство, чиито членове също са в оставка от ноември.

Междувременно Христо Иванов изрази съмнения дали правителството, в което ДБ участва, ще успее да изкара пълен мандат и допусна "с много висока сигурност", че се задават предсрочни парламентарни избори през следващите три години - наред с местните (2023) и европейските (2024).

"Ние също така трябва да имаме ключова роля в това да не можем да си позволим силите извън статуквото да се явят разпарчетосани и да дадат шанс на статуквото да се презареди на местните избори. Това впрочем са трите големи политически предизвикателства през следващите три години - предстоят ни местни, предстоят ни европейски избори, с много висока сигурност - и парламентарни избори. Не съм врачка, но това ми е усещането", каза още той.

Малко по-късно той уточни пред журналистите, че това е резултат от прочита му на промените в политическата система, а не е намерение да изтегля подкрепата от кабинета.

"Нито аз имам намерения да водя политиката на ДБ в тази посока, нито го развяваме като заплаха, това е опит за анализ на случващото се в България и около нас", каза той.

Причините за слабото представяне на ДБ на изборите е неспособност за реакция "на букет от предизвикателства".

"Ние наложихме новите теми, но не можахме да решим това сложно уравнение с две неизвестни, каквото се оказаха парламентарните и изборите за президент. И поех отговорността, която нося", каза Иванов.

"Днес е момент, в който ние трябва да презаредим нашите органи и да видим накъде продължаваме след един доста труден период, особено последните две години за организацията и за политическата система. Ние сме част от едно управление, което е достатъчно сложно, но реализира една стратегическа цел, която винаги сме имали в "Демократчина България" - да има управление, което да е независимо от ГЕРБ и ДПС, за да може да започне нормализацията на българския политически живот", обяви още той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024
Важно днес

ГДБОП: "Червеният пират", самотен скитник заплашвал и Габриел

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Макрон обяви "коалиция за дълбоки удари", която да снабди Киев с далекобойни ракети

Френският президент не изключи изпращане на войски в бъдеще, ако това ще гарантира поражението на Москва

07:53 - 27.02.2024