Христо Иванов: Главната роля в 3-ия мандат пак трябва да е за ПП, но може да има оттегляне на лидерите Снимка: © Булевард България

Третият мандат трябва да е нещо като повторен опит за реализиране на първия мандат - който и да го вземе, трябва да работи с всички и да е ясно, че "Продължаваме промяната" ще имат водеща роля, защото осигуряват най-много от гласовете. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти,

Според него ПП трябва да има водеща роля при договарянето на премиерска фигура и състав на Министерския съвет. “Те спечелиха изборите и смятаме, че моралното право да лидират процеса на промени в България беше даден от избирателите на тях”, каза още той.

Христо Иванов смята обаче, че трябва да се търси нова конструкция спрямо досегашното управляващо мнозинство. “Демократична България” ще предложи платформа, одобрена от досегашните им коалиционни партньори. "Това може да е чрез промяна на формулата на властта, чрез промяна на комуникацията за взимане на решенията. Нужно е леко оттегляне на лидерските политически фигури в този потенциален кабинет.

Една от характеристиките на досегашното управление беше това парцелиране - това трябва да се промени", каза председателят на парламентарната група на “Демократична България”.

Той е на мнение, че трябва да се стъпи върху основата, изработена през първи мандат като програма, и може би да се изготви декларация на парламента, за да се види има ли изобщо мнозинства за колективното реализиране на големите национални приоритети за следващи месеци.

Христо Иванов каза, че “Демократична България” оценява положително намерението на президента Румен Радев да проведе консултации между политическите сили преди да връчи третия мандат, какъвто призив имаше от лидерите на обединението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024