Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България" Снимка: © Булевард България

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че подава оставка като председател на партията "Да, България", която е една от трите съставни части на коалицията ДБ.

Във включване на живо във Facebook профила си той обяви, че поема изцяло отговорността за слабия резултат на „Демократична България“ на изборите, провели се на 14 ноември. Заедно с него оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на партията, но всички те ще продължат да изпълняват дейността си до избиране на нови органи на управление.

В ръководството на „Да, България“ са Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев, Божидар Божанов, Атанас Славов, Калоян Янков, Стефан Тафров, Надежда Йорданова и други.

Изпълнителният съвет на "Зелено движение" (част от "Демократична България") и неговите председатели Владислав Панев и Борислав Сандов също ще подадат оставка.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов (лидер на ДСБ) заяви, че също поема отговорност за слабите резултати и ще свика Национално събрание на ДСБ за избор на Председател и Национално ръководство. "В трудни моменти като този е необходимо да се прояви устойчивост и национална отговорност", добави той.

ДБ остава на шеста позиция след „Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, като води с малко пред „Възраждане“. Това е значително по-слаб резултат от регистрирания на вота през юли.

"След като започна да се очертава по-ясно картината на резултатите от изборите, и конкретно нашия резултат, започнахме да правим оценка и анализ. Проведохме Изпълнителен съвет на „Да, България“, всички се убедихме, че резултатът е изключително лош. Той показва много сериозно отстъпление спрямо резултатите през април и юли. В този смисъл не може да бъде оценен по друг начин, освен като удар по способността на „Демократична България“ да изпълнява онези мисии, онези каузи, с които ДБ се е натоварила. Това е много сериозен знак от нашите поддръжници за оттегляне на доверието към нас“, заяви Христо Иванов.

"Причините трябва да бъдат анализирани, но трябва да се носи отговорност. Не ни се получи никак добре съвместяването на парламентарна и президентска кампания, има детайли около състава на листите, посланията, с които влязохме в кампанията, организационното състояние на "Да, България". За всички тези неща отговорност носи председателят, а именно аз. Очевидно, на тези избори не съумяхме да привлечем доверие, но трябва да продължим да се борим – не в името на егото си, а в името на каузите. Освен "Демократична България", няма кой друг да се грижи за тези каузи. Но първата крачка е моята оставка", добави Иванов.

Във вторник ще се проведе Национален съвет на партията, който ще трябва да насрочи национална конференция за избор на ново ръководство. Преди това Иванов предлага поредица от вътрешнопартийни дискусии за бъдещето на „Да, България“, а като резултат от тях да се изберат органи на управление на партията. "Нужна е откровена дискусия с назоваване на проблемите и търсене на отговорни решения", каза Иванов.

Той обяви, че ще предложи на Националния съвет да се даде мандат на "Да, България" - като част от парламентарната група на "Демократична България" - да подкрепи бъдещо управление на страната, начело с "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев.

"Съветът ще даде ясен знак с едни принципни рамки, в които бъдещата парламентарна група да влезе веднага в разговори с ПП. Няма да позволим вътрешнопартийните процеси да се отразят нито на коалицията "Демократична България", нито на перспективите за бъдещо управление", каза Христо Иванов.


Резултатите от изборите: Кой печели най-много гласове по райони в България

Антон Кутев и Елена Йончева призоваха за незабавна оставка на Нинова



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024