Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че партията предприема „конкретни институционални стъпки“ за освобождаването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор.

Едно от исканията на протестиращите в цялата страна е обвинител номер едно да подаде оставка, а според Иванов това може да стане чрез внасяне на сигнали в Министерски съвет и Висшия съдебен съвет. Той призова премиерът Бойко Борисов да предприеме стъпки по този казус чрез правосъдния министър Данаил Кирилов.

„Предприемаме конкретни институционални стъпки, които да доведат до дисциплинарното отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Това може да се случи, ако в Министерския съвет и Висшия съдебен съвет има хора, които се интересуват от върховенството на закона. Независимо от това, че ние знаем, че такива няма, призоваваме за тези стъпки“, сподели председателят на „Да, България“ във „Фейсбук“.

Неговите мотиви са Гешев да бъде отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт. Това е записано в Конституцията като едно от изискванията за отстраняване на главния прокурор. Правосъдният министър е един от хората, които могат да инициират процедурата по освобождаването му и Иванов призова именно за това.

"Ние ангажираме отговорността на премиера Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието да започне процедура по отстраняването на Гешев от поста главен прокурор. Без това действие ние не може да възстановим правовия ред в България. Без това действие ние не можем да завършим това, което хората започнаха на „Росенец“, а именно - осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Пеевски, в която Бойко Борисов и Иван Гешев са просто слуги", каза Христо Иванов.

Отстраняването на главния прокурор може да бъде поискано и с предложение от най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Третият начин, по който главният прокурор може да бъде освободен, е чрез промени в Конституцията. Съпредседателят на "Демократична България" каза, че са изготвили "ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не само неговото отстраняване, но до дълбока конституционна реформа, за да може да няма назначаване на ивангешевци като главни прокурори".

"Подали сме сигнал в Министерски съвет, след това ще подам сигнал във Висшия съдебен съвет, който съдържа 14 страници документация за нарушенията, които Иван Гешев е извършил", каза Иванов.

"Неговите нарушения включват избирателно упражняване на репресии, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви за свой пиар, използване на материали от СРС-та за пропагандни средства. Всяко от тези основания е основание да бъде освободен", обяви Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени