Снимка: © bTV / Ладислав Цветков

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов обяви, че партията предприема „конкретни институционални стъпки“ за освобождаването на Иван Гешев от поста му на главен прокурор.

Едно от исканията на протестиращите в цялата страна е обвинител номер едно да подаде оставка, а според Иванов това може да стане чрез внасяне на сигнали в Министерски съвет и Висшия съдебен съвет. Той призова премиерът Бойко Борисов да предприеме стъпки по този казус чрез правосъдния министър Данаил Кирилов.

„Предприемаме конкретни институционални стъпки, които да доведат до дисциплинарното отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Това може да се случи, ако в Министерския съвет и Висшия съдебен съвет има хора, които се интересуват от върховенството на закона. Независимо от това, че ние знаем, че такива няма, призоваваме за тези стъпки“, сподели председателят на „Да, България“ във „Фейсбук“.

Неговите мотиви са Гешев да бъде отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт. Това е записано в Конституцията като едно от изискванията за отстраняване на главния прокурор. Правосъдният министър е един от хората, които могат да инициират процедурата по освобождаването му и Иванов призова именно за това.

"Ние ангажираме отговорността на премиера Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието да започне процедура по отстраняването на Гешев от поста главен прокурор. Без това действие ние не може да възстановим правовия ред в България. Без това действие ние не можем да завършим това, което хората започнаха на „Росенец“, а именно - осветяването на империята от корупция, лъжи и престъпления на Пеевски, в която Бойко Борисов и Иван Гешев са просто слуги", каза Христо Иванов.

Отстраняването на главния прокурор може да бъде поискано и с предложение от най-малко трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Третият начин, по който главният прокурор може да бъде освободен, е чрез промени в Конституцията. Съпредседателят на "Демократична България" каза, че са изготвили "ясна платформа за конституционни промени, която да доведе не само неговото отстраняване, но до дълбока конституционна реформа, за да може да няма назначаване на ивангешевци като главни прокурори".

"Подали сме сигнал в Министерски съвет, след това ще подам сигнал във Висшия съдебен съвет, който съдържа 14 страници документация за нарушенията, които Иван Гешев е извършил", каза Иванов.

"Неговите нарушения включват избирателно упражняване на репресии, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви за свой пиар, използване на материали от СРС-та за пропагандни средства. Всяко от тези основания е основание да бъде освободен", обяви Христо Иванов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други