Лидерът на "Да, България" (част от ДБ) в оставка Христо Иванов поиска от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли от поста си. От трибуната на Народното събрание той се обърна лично към обвинител №1, който беше в залата по време на извънредното заседание в понеделник.

"Г-н Гешев, съдебната реформа трябва да започне с вашата оставка. Ние трябва да я получим. Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да започне реформата в прокуратурата в дълбочина заедно с българските прокурори от този модел, който олицетворявате, но не е започнал от вас, разбира се", каза Иванов.

Камерите уловиха Гешев, че докато лидерът на ДБ отправяше посланието си към него, той гледаше в мобилния си телефон.

Христо Иванов обяви, че именно съдебната реформа, както и политиките за климата, са били поводът на ДБ да подкрепи коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

"На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс България да има редовно правителство след месеци на неуспех. В ПП виждаме необременена с досегашни политически трудности сила, която да стартира процес на трансформация, за да реализираме потенциала на страната", каза Иванов.

"Ние подписахме споразумението, защото виждаме в това изпълнение на важни за нас политически цели. Сформира се мнозинство около писмено споразумение, което България може да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не е реализиране на антикорупционни политики, но е важна предпоставка за това. Споразумението съдържа много заявки, това е прагматично възможното в този времеви прозорец. То ще инициира продължаващ дебат, защото въпреки някои от несъвършенствата на мнозинството то няма да позволи концентриране на власт. За нас това е възможност да ставаме все по-свободна страна", добави той.

Според него със споразумението се върви с конструкция в Министерски съвет, която не е оптимална, но са заложени механизми за дебат, за възможност всички да знаят какво се случва.

"Това е възможност да имаме едно различно управление и ние даваме подкрепа, защото искаме да дадем принос към открит кабинет, базиран на принципа на това, че властта трябва да се връща на обществото. Правихме компромиси, партиите са различни. Ние няма да забравим разликите си с БСП например. Това обаче не ни пречи да намерим средния път и да сме центристко управление", добави Христо Иванов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция