Христо Иванов пряко към Гешев: Подайте оставка и освободете България от себе си

Лидерът на "Да, България" (част от ДБ) в оставка Христо Иванов поиска от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли от поста си. От трибуната на Народното събрание той се обърна лично към обвинител №1, който беше в залата по време на извънредното заседание в понеделник.

"Г-н Гешев, съдебната реформа трябва да започне с вашата оставка. Ние трябва да я получим. Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да започне реформата в прокуратурата в дълбочина заедно с българските прокурори от този модел, който олицетворявате, но не е започнал от вас, разбира се", каза Иванов.

Камерите уловиха Гешев, че докато лидерът на ДБ отправяше посланието си към него, той гледаше в мобилния си телефон.

Христо Иванов обяви, че именно съдебната реформа, както и политиките за климата, са били поводът на ДБ да подкрепи коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

"На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс България да има редовно правителство след месеци на неуспех. В ПП виждаме необременена с досегашни политически трудности сила, която да стартира процес на трансформация, за да реализираме потенциала на страната", каза Иванов.

"Ние подписахме споразумението, защото виждаме в това изпълнение на важни за нас политически цели. Сформира се мнозинство около писмено споразумение, което България може да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не е реализиране на антикорупционни политики, но е важна предпоставка за това. Споразумението съдържа много заявки, това е прагматично възможното в този времеви прозорец. То ще инициира продължаващ дебат, защото въпреки някои от несъвършенствата на мнозинството то няма да позволи концентриране на власт. За нас това е възможност да ставаме все по-свободна страна", добави той.

Според него със споразумението се върви с конструкция в Министерски съвет, която не е оптимална, но са заложени механизми за дебат, за възможност всички да знаят какво се случва.

"Това е възможност да имаме едно различно управление и ние даваме подкрепа, защото искаме да дадем принос към открит кабинет, базиран на принципа на това, че властта трябва да се връща на обществото. Правихме компромиси, партиите са различни. Ние няма да забравим разликите си с БСП например. Това обаче не ни пречи да намерим средния път и да сме центристко управление", добави Христо Иванов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024