Христо Иванов пряко към Гешев: Подайте оставка и освободете България от себе си

Лидерът на "Да, България" (част от ДБ) в оставка Христо Иванов поиска от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли от поста си. От трибуната на Народното събрание той се обърна лично към обвинител №1, който беше в залата по време на извънредното заседание в понеделник.

"Г-н Гешев, съдебната реформа трябва да започне с вашата оставка. Ние трябва да я получим. Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да започне реформата в прокуратурата в дълбочина заедно с българските прокурори от този модел, който олицетворявате, но не е започнал от вас, разбира се", каза Иванов.

Камерите уловиха Гешев, че докато лидерът на ДБ отправяше посланието си към него, той гледаше в мобилния си телефон.

Христо Иванов обяви, че именно съдебната реформа, както и политиките за климата, са били поводът на ДБ да подкрепи коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

"На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс България да има редовно правителство след месеци на неуспех. В ПП виждаме необременена с досегашни политически трудности сила, която да стартира процес на трансформация, за да реализираме потенциала на страната", каза Иванов.

"Ние подписахме споразумението, защото виждаме в това изпълнение на важни за нас политически цели. Сформира се мнозинство около писмено споразумение, което България може да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не е реализиране на антикорупционни политики, но е важна предпоставка за това. Споразумението съдържа много заявки, това е прагматично възможното в този времеви прозорец. То ще инициира продължаващ дебат, защото въпреки някои от несъвършенствата на мнозинството то няма да позволи концентриране на власт. За нас това е възможност да ставаме все по-свободна страна", добави той.

Според него със споразумението се върви с конструкция в Министерски съвет, която не е оптимална, но са заложени механизми за дебат, за възможност всички да знаят какво се случва.

"Това е възможност да имаме едно различно управление и ние даваме подкрепа, защото искаме да дадем принос към открит кабинет, базиран на принципа на това, че властта трябва да се връща на обществото. Правихме компромиси, партиите са различни. Ние няма да забравим разликите си с БСП например. Това обаче не ни пречи да намерим средния път и да сме центристко управление", добави Христо Иванов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023

Никой не иска да е съдия по дело срещу прокурорски син

19-годишният младеж е с 8 обвинения, в това число закана за убийство и побой

16:41 - 02.02.2023