Христо Иванов пряко към Гешев: Подайте оставка и освободете България от себе си

Лидерът на "Да, България" (част от ДБ) в оставка Христо Иванов поиска от главния прокурор Иван Гешев да се оттегли от поста си. От трибуната на Народното събрание той се обърна лично към обвинител №1, който беше в залата по време на извънредното заседание в понеделник.

"Г-н Гешев, съдебната реформа трябва да започне с вашата оставка. Ние трябва да я получим. Освободете България от себе си, освободете българските прокурори от себе си. Нека българското общество да започне реформата в прокуратурата в дълбочина заедно с българските прокурори от този модел, който олицетворявате, но не е започнал от вас, разбира се", каза Иванов.

Камерите уловиха Гешев, че докато лидерът на ДБ отправяше посланието си към него, той гледаше в мобилния си телефон.

Христо Иванов обяви, че именно съдебната реформа, както и политиките за климата, са били поводът на ДБ да подкрепи коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България".

"На първо място, този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс България да има редовно правителство след месеци на неуспех. В ПП виждаме необременена с досегашни политически трудности сила, която да стартира процес на трансформация, за да реализираме потенциала на страната", каза Иванов.

"Ние подписахме споразумението, защото виждаме в това изпълнение на важни за нас политически цели. Сформира се мнозинство около писмено споразумение, което България може да се управлява без гласовете на ГЕРБ и ДПС. Не е реализиране на антикорупционни политики, но е важна предпоставка за това. Споразумението съдържа много заявки, това е прагматично възможното в този времеви прозорец. То ще инициира продължаващ дебат, защото въпреки някои от несъвършенствата на мнозинството то няма да позволи концентриране на власт. За нас това е възможност да ставаме все по-свободна страна", добави той.

Според него със споразумението се върви с конструкция в Министерски съвет, която не е оптимална, но са заложени механизми за дебат, за възможност всички да знаят какво се случва.

"Това е възможност да имаме едно различно управление и ние даваме подкрепа, защото искаме да дадем принос към открит кабинет, базиран на принципа на това, че властта трябва да се връща на обществото. Правихме компромиси, партиите са различни. Ние няма да забравим разликите си с БСП например. Това обаче не ни пречи да намерим средния път и да сме центристко управление", добави Христо Иванов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Самолет на "Газпром" се разби в Русия, загинали са трима души от екипажа

На борда не е имало представители на компанията и други пътници

17:52 - 12.07.2024
Важно днес

Съдът остави в ареста полицая, който счупи челюстта на момче в "Кайт бар"

21-годишният обвиняем отказа коментар на влизане в съдебната зала

17:47 - 12.07.2024
Важно днес

Русия е опитала да убие директор на германска фирма, която доставя оръжия на Украйна

Заговорът за убийството на Армин Папергер е бил един от поредицата планове на Кремъл за убийство на ръководители на отбранителната индустрия в Европа.

13:44 - 12.07.2024
Важно днес

България все още не е подкрепила пакта за помощ на Украйна, договорен във Вашингтон

Документът на НАТО урежда подкрепа за Украйна в отбраната

13:40 - 12.07.2024
Технологии

LED устройство с размер на ориз унищожава ракови клетки в дълбочина

Изследователи от университета “Нотр Дам” в Индиана, САЩ създадоха безжично имплантируемо LED устройство за лечение на „дълбоко вкоренени ракови заболявания“, пише сайтът за иновации Interesting Engineering.

13:40 - 12.07.2024