Златна метална верижка, която прилепва плътно и към най-тънката китка, “дълбоко” черен екран, солиден златен корпус и въртящо се копче, което имитира това на механичен часовник. Това е новият Huawei GT3, чиято премиера беше тази есен, а от декември вече е в България.

За кого е този часовник? За разлика от предишните нови модели на марката от 3-та серия, които бяха или мъжки, или спортни, в GT серията най-после е помислено и за жените.

Говорим за 42 мм версия, която се предлага с кожена каишка или с метална верижка. Последната от Huawei наричат “Миланска” и това съвсем не е случайно. Подобен тип верижки са характерни за премиум клас часовниците. Специално миланската плетка води историята си от Италия през 13 век - разбира се, плетена на ръка.

Тя е характерна с плътната и стегната мрежа, която приляга добре към китката. През 19 век миланският мрежест дизайн се използва и за гривни, и за часовници.

Точно тази верижка прави дамския GT 3 толкова забележим - часовникът наистина изглежда като скъпа вещ. Цената му е около 650 лева, което си е прилична сума пари с оглед факта, че смартчасовниците не са наследство, което да оставите на внуците си.

Плащате обаче за удоволствие, така че да видим какво прави това устройство.

Първо, показва часа - шегуваме се, разбира се, но факт е, че и това прави.

Ако познавате марката и серията GT, може и да знаете, че досега обаждания не можеха да се осъществяват. Новата 3-а версия на GT вече няма проблеми нито с приемането, нито с инициирането на телефонни разговори, дори и смарфонът ви да е от друга марка. За да се движите из менюто, не се налага да оставяте прекалено много отпечатъци по екрана, защото голямото златно копче е вашият нано-джойстик. С натискане навътре извиквате менюто с приложенията, а със завъртане нагоре или надолу можете да ги намалите или увеличите като размер. Съответно, пак с това копче, се разхождате из съобщенията си. От вас зависи какви и колко съобщения да получавате на китката си. За разлика от обажданията обаче, тук комуникацията е само “за сведение” - не можете да отговаряте от часовника.

И въпреки че смартчасовниците се свързват предимно със спорт и мониторинг на този тип занимания, GT 3 42mm Elegant Edition Milanese Strap не изглежда направен за това.

Това е аксесоар, който ще се чувства по-добре на ръка, държаща чаша просеко, а не 2,5-килограмова гира. Разбира се, GT 3 може всичко, което и най-спортният модел на Huawei прави - мери крачки, километри, пулс, кислород, показва ви кога изгрява и кога залязва слънцето.

Дисплеят се адаптира към светлината и дори при пряка слънчева светлина можете да виждате добре какво показва. След около месец интензивно ползване, включително мокрене, по часовника няма драскотини или други следи.

Може би най-хубавото на GT3, след външния вид, е издръжливостта на батерията. Няма да си спомняте кога сте го зареждали за последно, освен ако не си водите бележки.

Удобството да тръгнеш на път за няколко дни, без да се налага да мислиш за още едно зарядно, е голямо.

Ако трябва да говорим в дни - седмица е времето, в което батерията няма да ви предаде. Има бърз начин да я източите и той е да настроите основния екран да е винаги пуснат - always on. Това бихте го направили, ако искате да имитирате максимално класически часовник.

Потенциален проблем при смартчасовниците - който тук не стои като въпрос - са просветванията на часовника нощем или случайни вибрации, въпреки че сте в режим Do Not Disturb. В случая с GT3 сънят ви няма да бъде обезпокояван, а смисълът да спите с часовник е, за да можете да проследите качеството на съня си, което става доста прецизно с приложението Huawei Health.

Алармата на часовника е и най-безболезненият начин за събуждане, показва практиката.

Сред другите полезни приложения, които ще намерите инсталирани, е фенерът - изключително подходящ за липсата на достатъчно осветление по улицата през зимата. Целият ви екран светва, при това доста ярко, което ви позволява да се ориентирате в тъмното.

Освен предварително качените приложения, вие можете да изтеглите и някои допълнителни. Ако имате интерес към здравословно поведение, бихте могли да се оставите в ръцете на нещо, наречено Healthy Living, част от Huawei Health, и тогава все едно имате личен треньор - ще ви държи сметка колко сте спали, колко вода пиете, упражнения, крачки, дишане.

За последното не се преувеличаваме - часовникът ще ви тренира как да дишате, така че да намалите стреса. Има риск обаче в един момент да се окаже, че вие му служите, а не той на вас, така че не прекалявайте.

Изпробвахме устройството и по време на интензивна тренировка и интересното беше, че в един момент откри екстремно повишаване на пулса и препоръча почивка. Това не е лошо - особено ако сте гледали епизод 1 на продължението на "Сексът и градът".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024