И за мен, както за много от вас, телефонът се е превърнал в продължение на ръката и излизането дори до магазина отсреща без него може да предизвика паническа атака. Та какво бихме правили без телефон в десетте секунди, в които продавачът маркира двата ни продукта, ако не погледнем в екрана?

И тук се появява Huawei Watch 4 Pro - най-новият смарт часовник на Huawei, който ще ви накара да преосмислите навиците си.

Причината е, че той работи с eSIM, което означава, че спокойно можете да излезете без мобилен телефон и няма да загубите нищо от "свързаността" с околните.

Свързването на часовника със слушалки е много удобно, което още по-лесно ви позволява да приемате повиквания, да се обаждате чрез часовника, да контролирате музиката и дори дистанционно да правите снимки.

Предимствата на това са много, но основното е, че можете да освободите джобовете си.

Дори и да сте от тези, които получават нотификации от двайсетина приложения, Huawei Watch 4 Pro не ви кара да сте модерни зомбита и нон-стоп да вадите устройството от джоба. Просто виждате, ако има нещо важно и игнорирате останалото. На мен ми подейства като социален детокс, от който определено имах нужда. Звукът при разговорите също е на достатъчно добро ниво, за да не трябва да се оглеждам за телефона си.

Допълнителният бонус е за спортуващите. Веднага давам пример. Освен да играя тенис, обичам да бягам. И ако за първото човек отива със сак на корта, който удобно поставя на пейка, то бягането е самотно занимание. Колкото по-малко неща по нас, толкова по-добре.

И да, краката ми ще се движат и без телефон, но искам да следя темпото си, пулса и разстоянието, което минавам, като в същото време слушам музика. Huawei Watch 4 Pro дава цялата тази възможност.

С помощта на Petal Maps - първото приложение на Huawei за карти за часовници, имате достъп до навигационни услуги без нужда от смартфон.

Говорейки за спорт - часовникът предлага над 100 спортни режима. От стандартните за тичане, колоездене и плуване до гмуркане в дълбоки води.

Възможността за различни трасета и планове за тренировки, заедно с подобрената Activity Rings функция, са мотивация за постигане на зададените цели. Activity Rings са цветните пръстени, които мерят крачките ни за деня, активните ни часове, които сме будни и се движим и физическото натоварване.

Когато ти остават 5 минути активност, за да направиш крачките си за деня, изхвърлянето на боклука изведнъж придобива много по-голям смисъл.

Нещо интересно: в лансирането на новата серия смарт часовници на Huawei участва и един от най-забележителните бегачи на дълги разстояния в света - британецът сър Мо Фара. "Въпреки че повечето хора смятат, че аз и моят треньор се интересуваме само от проследяването на показателите за бягане, всъщност общите здравни показатели са много важни за анализа на представянето ми. А Watch 4 Pro с един бутон прави получаването на цялата тази информация наистина, наистина лесно", казва той .

Следващото много впечатляващо нещо в Huawei Watch 4 Pro e системата за проследяване на здравните показатели, която в дадени ситуации могат да има дори животоспасяваща роля.

Вкъщи нарекох часовника "половин лекар", което не се хареса на съпругата ми, която е "цял лекар". Ще се опитам все пак да мотивирам думите си и да обясня защо, ако не друго, то най-малкото часовникът може да ви подскаже, че е добре да посетите медицински кабинет.

HUAWEI_Watch_4_Pro И чрез предишните модели на Huawei можехте да проследявате много здравни показатели - от качество на съня и пулс до електрокардиограма. Сега чрез Health Glance обаче получавате прецизен мониторинг на показателите за сърдечно здраве като аритмия, пулс и модели на промяната му едновременно. На практика в рамките на 60 секунди получавате преглед на седем основни здравни показатели.

Часовникът може да ви предупреди за рискове, свързани със сърцето като аномалии в сърдечния ритъм и артериална ригидност. Новата функция за проверка на дишането подсказва за симптоми на ранно нарушение на белодробните функции. База за оценка на здравето на белите дробове са обективни индикатори като честота на дишане, диапазон на SpO2 и звуци при кашлица, заедно с информация за риск при тютюнопушене или замърсяване на въздуха.

Всичко това се обединява чрез патентован алгоритъм за анализ на респираторния спектър. Получавате информация и за нивото на стрес, което усеща вашето тяло. Данните са придружени и от персонализирани съвети в приложението Huawei Health.

И ако здравните показатели не бяха повод за притеснение при мен, то усъвършенстваната функция Huawei TruSleep™ 3.0 ми показа, че има много какво да се желае от съня ми. Компанията от години разработва технологията и е водеща в индустрията като проследява цялостната структура на съня чрез анализ на множество физиологични параметри въз основа на движението на тялото, сърдечната честота и HRV. Четирите звезди бяха максимумът, който успях да постигна, а желаните осем часа сън бяха абсолютен мираж, но се успокоявам от факта, че тествах часовника в условията на новородено бебе вкъщи.

Колкото и да си говорим за многобройните функции, то никой не би обърнал внимание на часовника, ако не разполага с безупречна визия. Pro версията се предлага с титаниев корпус от сплав, използвана при космическите технологии, което определено дава чувство за премиум продукт. Аз тествам модела с титаниевата верижка, но можете да заложите и на тъмнокафявата кожена каишка, която придава още по-луксозен вид на устройството.

Huawei Watch Pro 4

За разлика от предходните модели, които са с плоско стъкло, този път имаме 3D извито сапфирено стъкло, което води до доста футуристично усещане.

При Watch 4 разполагате с черна фруороеластомерна каишка със спортна, минималистична визия. И при двата варианта гледаме 1,5-инчов екран, който е повече от достатъчен. Традиционните две копчета помагат много за навигацията и се свиква бързо - дори ако не сте използвали предишните модели на часовника.

Богатството на видове циферблати е още по-голямо, като производителят говори за над 20 хиляди теми, достъпни за изтегляне. Наличните на часовника ще са ви напълно достатъчни, за да избирате нов всеки ден в продължение поне на месец. Тези с различни планети в слънчевата система и вдъхновените от космоса и космическите кораби определено са моят фаворит.

Hauwei Watch 4 Pro

За финал оставих другата важна тема, когато говорим за такива умни устройства - издържливостта на батерията. Това е показател, по който Huawei от години отвяват конкуренцията. И от гледна точка на издържливост, и като скорост на зареждане.

При Watch 4 Pro имаме два различни режима - Standard и Ultra-long Battery Life. Тук е и една от разликите между двете версии. Производителите твърдят, че при използване в стандартния режим Pro версията издържа 4 дни и половина, докато Watch 4 ти дава 3 дни живот на батерията. При моя тест Pro-версията издържа по 3 дни на постоянно използване, което за мен е повече от достатъчно. При режима за ултрадълга батерия получавате до 21 дни живот, но тогава повечето функции не са налични, като все пак запазвате спортните режими и наблюдението на здравето. До използването му обаче едва ли ще се стигне, защото 15 минути зареждане осигуряват ден употреба.

И двете версии на часовника вече са налични в България, като до 2 юли ще се предлагат в комплект със слушалки Huawei FreeBuds 5i. Препоръчителната крайна клиентска цена на Huawei Watch 4 Pro с титаниева верижка е 1199 лв, на Huawei Watch 4 Pro с кожена каишка – 1099 лв, а на Huawei Watch 4 – 849 лв., или със съответните планове на мобилните оператори.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024