Своеобразна "деконструкция" на националното знаме в една по-свободна интерпретация - проектът на художника Иван Мудов "Три цвята" вече може да бъде видян пред НДК в София. На всеки от пилоните пред двореца на културата е поставен по един флаг - бял, зелен и червен, които следват подредбата на трикольора.

Произведението на Мудов е представено от Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала".

“Освобождаването” на цветовете на трибагреника позволява да се разгърне историята и символиката на отделните му елементи и отваря пространство за размисъл. Въпросите, които произведението задава, са какво стои зад конструкта на националната идентичност, каква е неговата сила днес и какво всъщност определя идентичността ни сега?

Формата и цветовете на българското знаме са определени още в Търновската конституция от 1879 година. Тя обаче не дава обяснение за символиката на бялото, зеленото и червеното.

Изборът им се приписва на Георги Раковски. Според някои интерпретации самият той е искал да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им олицетворяват основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия: бялото е духовенството, зеленото са работниците и червеното – войниците.

Символиката на цветовете с която възприемаме националния флаг в България, е по-абстрактна и кореспондира с тази на много други европейски държави – бялото е чистота и свобода, зеленото - надежда и красивата природа, червеното – кръвта на загиналите, борбеният дух.

Има и други интерпретации . за бялото като знак на примирие, зеленото в много държави е символ на исляма, но в България то е част от знамето на Априлското въстание. Червният цвят е свързан също с войнственост и революция, но и със саможертва.

Разделяйки българския флаг в три различни знамена, Иван Мудов не само отразява разделението на нацията, но поставя фокус върху емоциите, с които натоварваме символите. Инсталацията за кратко им позволя да “дишат”, а на зрителите да усетят днешния резонанс на идеите зад тях, обясняват организаторите.

Произведението ще остане на пилоните пред НДК до 1 август 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин