Художникът Иван Мудов "деконструира" българското знаме в нова арт инсталация

Своеобразна "деконструкция" на националното знаме в една по-свободна интерпретация - проектът на художника Иван Мудов "Три цвята" вече може да бъде видян пред НДК в София. На всеки от пилоните пред двореца на културата е поставен по един флаг - бял, зелен и червен, които следват подредбата на трикольора.

Произведението на Мудов е представено от Регионалния център за съвременни изкуства “Топлоцентрала".

“Освобождаването” на цветовете на трибагреника позволява да се разгърне историята и символиката на отделните му елементи и отваря пространство за размисъл. Въпросите, които произведението задава, са какво стои зад конструкта на националната идентичност, каква е неговата сила днес и какво всъщност определя идентичността ни сега?

Формата и цветовете на българското знаме са определени още в Търновската конституция от 1879 година. Тя обаче не дава обяснение за символиката на бялото, зеленото и червеното.

Изборът им се приписва на Георги Раковски. Според някои интерпретации самият той е искал да свърже символиката на знамето с индоирански източници. Смята се, че трите цвята и разположението им олицетворяват основните съсловия в древното обществото и тяхната йерархия: бялото е духовенството, зеленото са работниците и червеното – войниците.

Символиката на цветовете с която възприемаме националния флаг в България, е по-абстрактна и кореспондира с тази на много други европейски държави – бялото е чистота и свобода, зеленото - надежда и красивата природа, червеното – кръвта на загиналите, борбеният дух.

Има и други интерпретации . за бялото като знак на примирие, зеленото в много държави е символ на исляма, но в България то е част от знамето на Априлското въстание. Червният цвят е свързан също с войнственост и революция, но и със саможертва.

Разделяйки българския флаг в три различни знамена, Иван Мудов не само отразява разделението на нацията, но поставя фокус върху емоциите, с които натоварваме символите. Инсталацията за кратко им позволя да “дишат”, а на зрителите да усетят днешния резонанс на идеите зад тях, обясняват организаторите.

Произведението ще остане на пилоните пред НДК до 1 август 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024
Важно днес

Дете е простреляно в главата и е откарано по спешност в "Пирогов"

Дете на около година и половина е простреляно в главата с въздушна пушка

20:46 - 13.04.2024
Важно днес

БСП е готова за широко ляво обединение, за да "зарадваме ляво-мислещите хора"

БСП ще покани над 25 партии от левия и патриотичния спектър в "широко ляво обединение"

15:54 - 13.04.2024
Кино и сериали

Brandy Hellville: Нов документален филм показва тъмната страна на бързата мода

Как така хората до толкова са свикнали бизнесите да са лоши, че чак са развили имунитет срещу скандалите в индустрията

14:29 - 13.04.2024
Важно днес

И вторият задържан при акцията в "Митници" е откаран в болница

Стефан Димитров е транспортиран в спешно отделение на болница, съобщава Nova

13:04 - 13.04.2024