Снимка: © Булевард България

Автомобилни инструктори излязоха на национален протест и блокираха центъра на София. Те направиха големи задръствания по бул. „Цар Освободител“ с десетките си автомобили в знак на недоволство срещу готвените промени в подготовката на водачите.

По-рано днес колите на автоинструкторите се струпаха на три пункта на входа на столицата – от АМ „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“. Те се насочиха към жълтите павета и се събраха в Триъгълника на властта, като настояха за среща с премиера Бойко Борисов.

Обектът на тяхното недоволство е проект за наредба, засягащ подготовката на водачите. Той е подготвен от Министерството на транспорта и е публикуван за обществено обсъждане. Предвижда всички инструктори да работят на трудов договор към фирмите за обучение, цялата документация да е в електронен вид, а учебните коли да са собственост на школите или взети на лизинг. Планира се по-голяма прозрачност в обучението на кандидат-шофьорите чрез нова електронна система.

Според протестиращите обаче това няма да доведе до повишаване на качеството на подготовка на бъдещите шофьори. Според тях промените облагодетелстват определени фирми и ще доведат до фалити на автошколите. Смятат, че има възможност за осъществяване на корупционни практики.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която контролира работата на автошколите, не са съгласни с критиките. Според тях основната причина за съпротивата е желанието на държавата да извади на светло този бизнес.

От Министерството на транспорта обявиха, че са готови на диалог с инструкторите.

„Предложенията са обидни за всички инструктори, все едно досега не са обучавали водачи“, каза председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев, цитиран от bTV.

„Това, което сме направили, е да се въведе ред в бранша и всички да работят по еднакви правила“, отговори на протестиращите изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, с когото инструкторите отказаха среща.

Недоволните граждани погребаха ритуално шофьорските курсове. На жълтите павета инструкторите извадиха ковчег, на който имаше голяма буква „У“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти