И автомобилните инструктори излязоха на протест Снимка: © Булевард България

Автомобилни инструктори излязоха на национален протест и блокираха центъра на София. Те направиха големи задръствания по бул. „Цар Освободител“ с десетките си автомобили в знак на недоволство срещу готвените промени в подготовката на водачите.

По-рано днес колите на автоинструкторите се струпаха на три пункта на входа на столицата – от АМ „Хемус“, „Люлин“ и „Тракия“. Те се насочиха към жълтите павета и се събраха в Триъгълника на властта, като настояха за среща с премиера Бойко Борисов.

Обектът на тяхното недоволство е проект за наредба, засягащ подготовката на водачите. Той е подготвен от Министерството на транспорта и е публикуван за обществено обсъждане. Предвижда всички инструктори да работят на трудов договор към фирмите за обучение, цялата документация да е в електронен вид, а учебните коли да са собственост на школите или взети на лизинг. Планира се по-голяма прозрачност в обучението на кандидат-шофьорите чрез нова електронна система.

Според протестиращите обаче това няма да доведе до повишаване на качеството на подготовка на бъдещите шофьори. Според тях промените облагодетелстват определени фирми и ще доведат до фалити на автошколите. Смятат, че има възможност за осъществяване на корупционни практики.

От Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", която контролира работата на автошколите, не са съгласни с критиките. Според тях основната причина за съпротивата е желанието на държавата да извади на светло този бизнес.

От Министерството на транспорта обявиха, че са готови на диалог с инструкторите.

„Предложенията са обидни за всички инструктори, все едно досега не са обучавали водачи“, каза председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев, цитиран от bTV.

„Това, което сме направили, е да се въведе ред в бранша и всички да работят по еднакви правила“, отговори на протестиращите изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, с когото инструкторите отказаха среща.

Недоволните граждани погребаха ритуално шофьорските курсове. На жълтите павета инструкторите извадиха ковчег, на който имаше голяма буква „У“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024